SAVJETI STRUČNJAKA Evo zašto ne biste trebali ići u teretanu našminkani

teretana
Pexels

Oni koji vježbaju kod kuće ili u teretani upozoravaju se da vježbanje sa šminkom može oštetiti njihovu kožu.

Nova istraživanja sugeriraju da je najbolje izbjegavati nošenje šminke tijekom vježbanja jer bi vam mogla začepiti pore. Studija u Journal of Cosmetic Dermatology proučavala je kako puder utječe na našu kožu i pore tijekom vježbanja.

U istraživanju su sudjelovale 43 osobe koje su nosile šminku na nekim dijelovima lica i otkriveno je je da su područja s šminkom imala više vlage od onih bez šminke, prenosi Mirror.

To bi moglo značiti da šminka sprječava isparavanje vlage iz vaše kože. Nakon vježbanja pore su se povećale na područjima bez šminke, ali ne toliko na područjima ispod pudera. To bi moglo značiti da šminka blokira pore.

Koža je također postala rastezljivija nakon vježbanja kod onih koji nose šminku u usporedbi s onima bez šminke. Grace Day, stručnjakinja za njegu kože u Beauty Bayu, izjavila je da mnogim ženama nije izvedivo da ne nose šminku tijekom vježbanja, unatoč onome što kaže studija.

Ona savjetuje ljudima da izbjegavaju korištenje teške šminke i predlaže da na mjesto vježbanja ponesu sredstvo za čišćenje lica. “Ne nositi šminku jednostavno nije moguće za mnoge od nas, iz niza razloga. Dakle, kako biste osigurali da vaša koža ostane blistava na traci za trčanje i izvan nje, najbolje je odabrati proizvod koji neće biti previše problematičan za vašu kožu.”

“Izbjegavanje teške šminke, poput pudera s punim prekrivanjem, pomoći će u smanjenju izbijanja akni nakon vježbanja. Također je dobro ponijeti sredstvo za čišćenje sa sobom u teretanu, tako da možete lice očistiti odmah nakon treninga, kako biste očistili znoj i bakterije.”

Day je istraživala znanost koja stoji iza nošenja šminke tijekom vježbanja.

“Argument za ostavljanje gole kože u teretani ukorijenjen je u ideji da pore ostaju nezačepljene i da čista koža može disati, sprječavajući prištiće koji se mogu pojaviti zbog nakupljanja šminke, znoja i bakterija u porama”, rekla je. “Povećana temperatura i znojenje uzrokovani vježbanjem otvaraju pore, zbog čega ih mogu začepiti čestice šminke, što dovodi do izbijanja bubuljica i neujednačene teksture kože.”