PINCA, SIRNICA ILI USKRŠNJA POGAČA Kako god da je zovete, evo najboljeg recepta za nju

Stjepan Vukadin pinca
Stjepan Vukadin

Pinca, sirnica ili uskrsna pogača - kako god ju zovete, ova tradicionalna slastica sigurno će se naći i na vašem uskršnjem stolu. Ako ju ove godine prvi put pravite sami ili jednostavno želite isprobati neki novi recept, u nastavku donosimo recept za pincu s potpisom Stjepana Vukadina, našeg poznatog chefa i člana Masterchef žirija.

Recept za pincu
Za pripremu pince bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

250 ml mlijeka
150 g maslaca
400 g šećera
63 g svježeg kvasca
5 jaja
2 žumanjka
200 g kiselog vrhnja
prstohvat soli
pola vanilija štapića
2 naranče (naribana korica)
2 limuna (naribana korica)
ružin liker
prošek
rum
Maraschino
1 kg glatkog brašna (još malo po potrebi)
8 žlica šećera za posip
1 jaje za premaz

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Započnite s pripremom tijesta. Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac. U posebnoj zdjeli pomiješajte šećer, izmrvljeni kvasac, otopljeni maslac u mlijeku, vaniliju, naribanu koricu naranče i limuna te mirise. U zasebnoj posudi izmiksajte jaja i kiselo vrhnje, a zatim ih dodajte smjesi.

Ključ izrade vrhunske sirnice leži u pažljivoj pripremi tijesta koja se temelji na kombinaciji ručnog i mehaničkog miješanja, kaže Vukadin, pa on za izradu svoje pince koristi i pomoć kuhinjskog robota. Izradom tijesta postupno se razvija gluten koji je zaslužan za rahlost i sočnost sirnice nakon pečenja, dodaje.

Sastojke miksajte u zdjeli i postepeno im dodajte brašno, a kako biste dobili savršeno glatko tijesto, rukama ga još malo umijesite i ostavite da se diže na toplom mjestu oko sat i pol, sve dok se ne udvostruči.
"Po potrebi dodajte još brašna ako se tijesto lijepi za ruke. To ovisi o tome koliko ste dodali aroma i kolika su jaja. Ja volim da mi se osjete arome i citrusi, pa uvijek dodam još malo brašna", ističe Stjepan.

Stjepan Vukadin pinca

Nakon što je tijesto odstajalo, ponovno ga premijesite rukama i oblikujte u tri-četiri loptice te ih pustite da odstoje još otprilike pola sata. Stjepan dodaje da je odličan trik da tijesto prekrijete krpom i umotate u dekicu kako bi postiglo idealnu veličinu i teksturu prije pečenja. A dok tijesto odmara, pripremite šećerni posip.

Prvo će vam trebati tri žlice šećera koje ćete otopiti na laganoj vatri. Kada se šećer otopi, dodajte preostali šećer i dobro promiješajte. Oblikovano tijesto zatim zarežite škarama kako biste dobili prepoznatljiv izgled sirnice koji podsjeća na cvijet, a potom premažite razmućenim jajetom i pospite šećerom.

Sirnicu pecite 30 do 35 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju, na 170 stupnjeva. S obzirom na varijacije u pećnicama, prilagodite temperaturu i vrijeme pečenja jačini svoje pećnice. Ako je pećnica jača, zadnjih 10 minuta smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i produžite pečenje za još nekoliko minuta.

Stjepan napominje kako je izuzetno važno paziti da se sirnica ne presuši. U tome će vam pomoći trik s čačkalicom ili drvenim štapićem za ražnjiće - ako je štapić suh, to je znak da je sirnica gotova.