NEIZOSTAVNO JELO Kuharica otkrila tajnu savršene uskrsne šunke

šunka Uskrs

Šunka je neizostavan dio uskrsne trpeze. Profesionalna kuharica Laurel Randolph za Simply Recipes otkrila je da je tajna ukusne i sočne šunkice vrlo jednostavna, prenosi Net.hr.

"Glazura je sve što trebate da je pretvorite u spektakularno jelo. Ja uvijek radim glazuru od tri sastojka koja šunki daje slatki, pikantni okus i pruža joj prekrasan sjaj. Mene ta glazura nikad nije iznevjerila, a neće ni vas", kazala je.

Laurel tvrdi da je njena glazura za apsolutno svu šunku, onu s kosti i bez, te djelomično kuhanu ili sirovu.

"Imajte na umu da ovaj recept daje dovoljno glazure za šunku od otprilike od 4,5 do 6 kilograma, pa ako je vaša šunka veća, možda biste sastojke trebali malo povećati", istaknula je.

Sastojci:

- Jedna i pol šalica smeđeg šećera,
- Trećina šalice vode ili soka od ananasa ili soka od naranče,
- 3 žlice senfa,
- Četvrtina žličice mljevenog klinčića.
 
Priprava:

Pomiješajte smeđi šećer, vodu ili drugu tekućinu, senf i mljevene klinčiće u malom loncu. Miješajte zajedno na srednjoj vatri dok se sav šećer ne otopi i smjesa ne zakuha. Pustite da lagano kuha jednu minutu, zatim ugasite vatru i ostavite sa strane da se malo ohladi.
 
Šunku umotajte u aluminijsku foliju te pecite najmanje dva sata. Uklonite foliju i premažite šunku glazurom. Vratite je u pećnicu i podlijte još par puta svakih 20 minuta. Za sjajniju vanjštinu, kratko pržite šunku dok glazura ne postane sjajna. Neka šunka odstoji nekoliko minuta prije posluživanja.