7 mudrosti koje ne želite prekasno u životu naučiti

sreća

1. Uvijek budite prisutni u sadašnjosti

Previše vremena provodimo razmišljajući o prošlosti i o onome što više ne možemo promijeniti ili pak radimo planove za budućnost, a zaboravljamo iskusiti sadašnjost. Jer jedino su ti trenutci oni koji se upravo sada odvijaju.

Sreća postoji samo u sadašnjosti, prošlost je iza nas, a budućnost još nije ni stigla, tako da su sadašnji trenutci oni u kojima trebamo u potpunosti biti prisutni. Misli nam često znaju ići „100 na sat" stoga zastanite i osvrnite se oko sebe. Tako ćete dobiti na vremenu, a ne izgubiti, te ćete osvijestiti svoju okolinu u potpunosti.

2. Ne zamarajte se time što biste ili ne biste trebali učiniti

Zbog društva ili obiteljskih očekivanja često razmišljamo u okvirima onoga što bismo trebali ili ne bismo trebali učiniti poput toga da bismo trebali završiti fakultet i diplomirati ili pak da ne bismo trebali slijediti svoje snove već pronaći posao sa sigurnom plaćom.

No, jedini recept za vođenje sretnog i ispunjenog života je da ga živite onako kako vi želite. Nemojte se ograničavati zbog očekivanja koja drugi ljudi imaju od vas. To je samo vaš život i ne pripada nikome drugome.

3. Nemojte nepotrebno preuveličavati

Naši umovi znaju raditi protiv nas. Tako ponekad nekim problemima pridajemo puno veću važnost nego što bismo trebali. Sve je stvar perspektive. Koliko ste puta pomislili da je nešto ogroman problem, no nakon nekoliko dana više niste ni razmišljali o tome?

Kada se to sljedeći put dogodi zastanite na trenutak i zapitajte se hoćete li razmišljati o tome sutra, sljedeći tjedan ili sljedećih godinu dana. S obzirom na to da će većinu vremena odgovor biti negativan, odmah eliminirajte nepotrebnu zabrinutost koja će vas samo iscrpiti.

4. Češće se suočavajte sa strahovima

Svi mi imamo strahove, neki od njih su opravdani, a neki baš i nisu. No, kako bismo rasli i živjeli punim plućima, trebamo se što češće suočavati s njima. Samo zapamtite da su mnogi strahovi proizvodi naših umova.

Kada se pomirite s time, suočavanje sa zastrašujućim stvarima postat će lako. Osjećaj nakon suočavanja s vlastitim strahovima bit će neprocjenjiv te se nećete osjećati toliko preplašeno kao što ste mislili prije nego što ste se odlučili na ovaj potez.

5. "Polako i sigurno pobjeđuje utrku"

Čuli ste ovaj izraz mnogo puta, a Ezop je itekako bio u pravu kada ga je napisao. Dok smo mlađi, vrlo visoko postavljamo ciljeve te smo previše nestrpljivi kada zacrtamo određene ciljeve, prelako odustajemo od njih ako se ne ostvare odmah.

Naime, tajna uspjeha je u malim koracima kojima ćete doći do velikih promjena. Ne zaboravite postaviti male ciljeve koji su dostižni i koji će vam pomoći pri ostvarenju vaših snova te čiji će vam rezultati dati do znanja da ste na pravom putu bez obzira na to koliko bi to moglo dugo potrajati.

6. Prestanite pretpostavljati što drugi misle

Znamo puno pretpostavljati o tome što drugi misle, bez obzira na to osuđuju li nas zbog nečega što smo napravili ili misle loše o nečemu što smo rekli. Međutim, istina je da se svijet ne okreće oko nas.

Svatko se nosi s vlastitim problemima, brigama i nesigurnostima, te su tako velike šanse da i ne obraćamo toliku pažnju jedni na druge kao što mislimo. Stoga nemojte se zamarati tuđim mislima ili još gore, pretpostavljati što drugi zapravo misle, jer tako samo gubite vrijeme i energiju.

7. Budite zahvalni na svemu u vašem životu

Jedna od najvećih životnih lekcija koju možemo naučiti je zahvalnost. Što smo stariji, to postajemo zahvalniji na onome što nas okružuje i obogaćuje naš život poput ljudi, iskustava, lekcija koje smo naučili te čak i nekih materijalnih predmeta.

Što ranije usvojite ovu naviku, to bolje, jer zahvalnost i cijenjenje onoga što je bitno i što čini vaš život dobrim je korak koji vodi k istinskoj sreći i uživanju u neprocjenjivim trenutcima sadašnjosti.

Izvor: zadovoljna.hr