U Trebinju se publici predstavilo oko 300 izvođača

Trebinje, koncert

U prepunoj pozorišnoj sali trebinjskog Kulturnog centra održan je godišnji koncert Gradskog kulturno-umjetničkog društva /GKUD/ "Alat Svislajon", na kome se publici predstavilo oko 300 izvođača svih uzrasnih kategorija.

Tu su bili oni najmlađi, omladinci, seniori, ali i veterani. Za svakog je bilo po nešto, a publika je u jednoiposatnom programu uživala u osam koreografija.

Ova godina bila je veoma uspješna za "alatničare" i u njoj je bilo preko 50 nastupa, a gdje god su nastupali bili su pravi ambasadori grada Trebinja i Republike Srpske.

Predsjednik "Alata" Nedeljko Lambeta rekao je da se u ovoj godini izdvaja odlazak u Grčku gdje je ansambl u konkurenciji 23 države dobio nagradu za koreografiju, kao i Međunarodna smotra veterana na kojoj je bilo preko 1.000 sudionika.

"Tu moram izdvojiti i Dječje kolce-smotru dječjeg folklora Republike Srpske. Ipak, kruna ove generacije i našeg društva je odlazak u Englesku nakon 50 godina. Bili smo i u Birmingemu gdje smo sudjelovali u proslavi 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve", istakao je Lambeta.

I u slijedećoj godini cilj je nastaviti i povećati broj koncerata, a od 2017. godine ovo je bio 197. koncert.

Na početku koncerta prikazan je kratak film "Sjećanje na Branku" dugogodišnjeg člana predsjedništva ovog društva, kojoj je i posthumno dodijeljena nagrada, nagrada za pomoć društvu dodijeljena je generalnom direktoru Elektroprivrede Republike Srpske Luki Petroviću, a za dugogodišnje članstvo u društvu nagradu je dobila Milica Đuričić.

"Alat Svislajon" je preko saveza kudova Republike Srpske podnio apelaciju da bude domaćin svesrpske europske smotre amaterskog folklora dijaspore na kome bi sudjelovali svi ansambli iz Europe, prenosi Trebinjelive.

Dosad se to održavalo širom Europe, a od ove godine je uvedena praksa da se to održava u Republici Srpskoj ili Srbiji.