TREBINJE Postavili novogodišnje ukrase pa raspisali tender za nabavku?

TREBINJE Postavili novogodišnje ukrase pa raspisali tender za nabavku?

Naime, kićenje gradskih ulica završeno je 27. prosinca, postavljanjem svjetlećeg broja 2020 ispred ulaza u Stari grad, pisali su o tome lokalni mediji. Taj isti dan Grad Trebinje je raspisao tender za nabavku novogodišnjeg nakita, koji je već postavljen na planirana mjesta, iako nabavka nije sprovedena do kraja.

Načelnik odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinja Bojan Čvoro kazao je tada na lokalnoj Herceg televiziji da su novi nakiti već postavljeni.

Kako je rečeno u novinarskom prilogu, novi nakiti su postavljeni u ulice Njegoševa, Preobraženska, dijelove ulice Luke Vukalovića i dijelove ulice Vuka Karadžića te na dva mosta u gradu. Ti dijelovi grada su novim nakitom bili okićeni iako je proces javne nabavke u tijeku, jer je ponude moguće dostaviti do 13. siječnja. Najpovoljniji ponuđač u tom slučaju bi trebao ukrase isporučiti najkasnije sedam dana od dostavljanja naloga ugovornog organa. Posao je, očigledno, završen prije službene procedure.

Ako se ispostavi kako se tender fiktivno provodi da se pokrije ono što je već realizirano to je ozbiljan problem i mi ćemo reagirati svim raspoloživim pravnim sredstvima. Trenutno i mi čekamo objašnjenje ugovornog organa, jer smo uputili Agenciji za javne nabavke zahtjev za monitoring ovog postupka, jer postoje neke stvari koje nisu do kraja jasne”, kazali su kratko u Transparency Internationalu Bosne i Hercegovine.

Dodali su da ugovorni organi, inače, na razne načine izbjegavaju postupke javne konkurencije, ali je u ovom tenderu vidljiva potpuna krajnost.

Naime, Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinja Bojan Čvoro 11. prosinca 2019. godine je rekao za lokalnu Herceg televiziju da će grad biti ukrašen dodatnim novim nakitom – 100 komada. Uz to, dekoracije od prethodnih godina biće, također, iskorištene.

„Uglavnom provodimo proces javne nabavke i zavisi tko će da se prijavi i tko će da se javi, mi na to ne možemo uticati“, rekao je Čvoro za Herceg TV.

U istom razgovoru je pojasnio da će Grad uštedjeti značajna sredstva za ugradnju nakita, jer će to raditi, kako je kazao, radnici Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) i Elektro-Hercegovine. Nejasno je, stoga, zašto je u tenderskoj dokumentaciji za nabavku i ugradnju opreme za dekoraciju onda navedeno da se traži, pored isporuke, i montaža istog.

Iz tenderske dokumentacije vidljivo je i da ugovorni organ traži nakit određenog proizvođača – „MK Illumination“ ili „Fotodiastasi“ ili odgovarajuće ekvivalente.

Marin Bago iz Udruženja „Futura“ iz Mostara kaže da teško da će potencijalni „ekvivalenti“, odnosno konkurencija, imati baš tako tražene specifikacije kao što je navedeno u tenderskoj dokumentaciji.

"Možda postoje u konkurencije druga rješenja, ali ona će odstupati od tražene ponude, pa čak i ako vrijednost bude ista ili slična. Pretpostavka je u startu da Trebinju odgovaraju baš te specifikacije određenog proizvođača, što nije nikako, niti smije biti, tržišna pretpostavka za najkvalitetniji proizvod. Dakle, jasno je da su uzeti u obzir specifični proizvodi jednog proizvođača, sa spektrom njegove ponude”, pojasnio je Bago.

Nejasno je kako je načelnik Čvoro, 11. prosinca, mogao da kaže da će kićenje grada biti završeno u narednih sedam-osam dana, sredinom decembra, iako tender za nabavku novih ukrasa nije bio ni raspisan.

Koja je firma i kako mimo tenderske procedure dostavila Gradu Trebinju novogodišnje ukrase te da li je riječ o fiktivnom tenderu nismo uspjeli da saznamo od načelnika odjeljenja Bojana Čvora, jer na naše telefonske pozive nije odgovarao.

Upit u vezi s nabavkom novogodišnjeg nakita smo poslali i gradonačelniku Trebinja Mirku Ćuriću, ali do objave teksta odgovor nije stigao.
Prema podacima sa portala javnih nabavki, u siječnju 2018. godine direktnim sporazumom Grad Trebinje je za nabavku novogodišnjeg nakita sklopio posao sa "Segmentom" u vrijednosti od 5.947,20 KM bez PDV-a.

Na stranici firme Elektro tim iz Banja Luke navodi se da su svojim ukrasima prethodnih godina ukrasili trgove i ulice u mnogim gradovima širom RS, između ostalog i u Trebinju. Također, na njihovoj stranici navedeno je da je firma "ovlašteni i ekskluzivni distributer za kvalitetan asortiman proizvoda tvrtke MK Illumination iz Austrije, a najbolji pokazatelj profesionalnog pristupa i kvaliteta jesu realizirani projekti".

Netransparentno trošenje javnog novca u novogodišnjoj euforiji nije novost za Grad Trebinje. Podsjećamo, vlast u Trebinju odbija odgovoriti „Direktu“ koliko su novca koštali novogodišnji koncerti.