Trebinje: Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe i krijumčarenja droga

policajka
Prema riječima Jovane Cvijetić, glasnogovornice CJB Trebinje policijski službenici Policijske postaje Trebinje i Policijske postaje za sigurnost prometa Trebinje, zajedno sa Udruženjem građana „Viktorija" podijelili su oko 400 letaka i zalijepili 30 plakata u gradu Trebinju, a slične akcije održane su i u drugim općinama na području ovog centra

"Prošle godine je na području cijele Republike Srpske oduzeto 43 kilograma marihuane, a naš CJB se može pohvaliti da je oduzeo više od 22 kilograma, što je više od polovine ukupno oduzete marihuane u Republici Srpskoj", istaknula je glasnogovornica Cvijetić i dodala da je na području CJB Trebinje u tijeku 2015. godine podneseno i 16 izvješća o počinjenom kaznenom djelu, od čega dva Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine zbog kaznenog djela "Organizirani krimanal", a u vezi sa kaznenim djelom "Neovlašteni promet opojnih droga" i 14 Okružnom tužiteljstvu u Trebinju zbog kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga", evidentirano je 110 prekršaja i pronađene su tri plantaže na kojima je oduzeto 388 stabljike indijske konoplje.

"Do 01. lipnja 2016 godine, podnešeno je pet izvješća Okružnom tužiteljstvu u Trebinju zbog počinjenog kaznenog djela "Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga" i evidentirano je 47 prekršaja", naglasila je Cvijetić i dodala da je na području ovog centra u tijeku školske 2015/2016 godine organiziran i niz predavanja u Osnovnim i Srednjim školama o zlouporabama opojnih sredstava i načinu njihovog prepoznavanja zavisno od uzrasta đaka.

Sanja Milanović, psiholog iz udruženja građana "Viktorija" upozorila je da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 210 milijuna ljudi u svijetu koristi drogu, a preko 200.000 godišnje umre od konzumiranja narkotika.

"Najefikasniji način borbe protiv narkomanije je prevencija, a u tome ključnu ulogu imaju škole i obitelj, ali i šira socijalna sredina, kroz zdravo djetinjstvo i adoloscenciju", zaključila je Milanović.

Dnevni avaz