Trebinje i Dubrovnik uskoro će povezati moderan granični prijelaz

Ivanica

... dodatno ubrzati protok roba i putnika, kazali su iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, javlja Klix.ba.

Višesatno čekanje na granici će biti prošlost, a Trebinje i Dubrovnik će biti povezani graničnim prijelazom s više prometnih traka koji će biti otvoren i za trgovinski promet.

Iako je prethodno bila najavljena realizacija uspostavljanja više graničnih prijelaza na granici s Hrvatskom, iz UNO BiH naglašavaju kako je trenutno riječ o jednom graničnom prijelazu i to Ivanica, koji je međunarodni granični prijelaz za promet roba i putnika.

"UNO je raspisala međunarodni natječaj, a odabir izvođača se očekuje početkom 2017. godine, do početka građevinske sezone. Radovi bi trajali 180 kalendarskih dana, a procijenjena vrijednost je dva milijuna KM. Prijelaz bi imao četiri prometne trake (dva ulaz i dva izlaz), svu potrebnu infrastrukturu, što bi svakako ubrzalo protok roba i putnika", navode iz UNO BiH.

Granični prijelaz Ivanica će u potpunosti odgovarati standardima Europske unije (EU), a i na drugoj strani granice se priprema projekt za izgradnju međunarodnog prijelaza koji bi bio usklađen sa svim europskim standardima i imao nekoliko raspoloživih traka. On bi značajno unaprijedio bh. i Hrvatsku suradnju te se tako ne bi stvarale gužve, za vrijeme kojih se na prijelaz granice čeka i do tri sata.

Prethodno je bilo riječi da imovinsko-pravni odnosi na ovom dijelu BiH još uvijek nisu te da se zbog toga dugo čekalo da početak realizacije izgradnje modernog graničnog prijelaza iz UNO BiH tvrde da to nije točno.

"Vlada FBiH je riješila zakonski problem u vezi s ekspropiracijom zemljišta i u svibnju ove godine je donijela izmjene i dopune Zakona o ekspropriraciji, koji sada pod posebnim uvjetima praktično omogućuje da se uđe u posjed i da se u sudskom postupku rješava nadoknada za određenu parcelu, za koju se ne može postići dogovor", navode iz UNO BiH.

Kada je riječ o graničnim prijelazima s Hrvatskom u razdoblju između 2017. i 2019. godine, planirana je izgradnja graničnog prijelaza Užljebić i njegova vrijednost je 700.000 KM. Za izgradnju graničnog prelaza Čepikuće UNO BiH je planirala 300.000 KM, a za izgradnju prelaza Orahov Do planirano je 200.000 KM.