Trebinjci i dalje svakodnevno dolaze na kupanje u Dubrovnik

... u Europsku uniju postavljalo se pitanje kako će seprelaziti granični prijelaz Brgat, što je kod Trebinjaca jednim dijelom izazvalo što strah od pojačanih kontrola, što nesigurnost u svakodnevnom prelasku granice.

Tako je u prvim danima nakon ulaska Hrvatske u EU (1. srpnja) vidno bio smanjen broj prelazaka građana BiH, ali posljednjih tjedan dana sve se na neki način vratilo na staro, to jest kako je bilo i prethodnih godina.

Kolone automobila na graničnom prijelazu Brgat iz pravca Trebinja iz dana u dan su sve veće, te se za ulazak u Hrvatsku čeka minimalno sat vremena.

"Svake godine dolazimo na kupanje u Dubrovnik, to nam je najbliže i najjeftinije, a i nekako smo navikli tako. Nismo primijetili nikakvu razliku otkako je Hrvatska postala punopravna članica EU. Na granici nam uredno pregledaju dokumente i to je to, a što se tiče gužvi, pa tako je bilo i ranije", kazao je Milan Šešelj, dodajući kako su gužve od 13 sati popodne, jer tada svi idu na kupanje, kao što su i gužve pri povratku od 18 sati.

Milan Šešelj kaže i da u Trebinju postoji veliki gradski bazen, te da se mnogi ljudi kupaju na lokalnoj rijeci Trebišnjici, ali on sa svojom porodicom ipak voli otići na more, jer smatra da je to i zdravije.

Iako se mislilo kako je Brgat malogranični prijelaz, on je ipak klasifickovan kao međudržavni prijelaz kojim će građani i robe prelaziti po schengenskom režimu, a građanima Bosne i Hercegovine za prelazak granice potreban je biometrijski putovnica.

"Mi živimo u Švedskoj, ali smo po porijeklu iz Trebinja. Kako ljeto provodimo u Trebinju, svaki dan dolazimo u Dubrovnik na kupanje. S obzirom na to da imamo švedske papire, nemamo nikakvih problema na granici, čak se zna dogoditi da kada su velike kolone, otvori se dodatni 'schengenski' prijelaz", rekao je Ahmet Bijedić dodavši kako su navikli na čekanje u koloni.

Kako je najbliža plaža u mjestu Srebreno, lokalno stanovništvo u međusobnoj komunikaciji tu plažu naziva još i "trebinjska plaža", jer se većina Trebinjaca kupa upravo na toj plaži.