Šok u Hercegovini Pijetao nosi jaja

Šok u Hercegovini Pijetao nosi jaja
...iz Trebinja, najčudniji je pijetao! On nosi jaja i to vrlo čudnog oblika, mala i duguljasta, neobičnih oblika, različite veličine i boje te nemaju žumance.

Prilikom kuhanja bjelanca su normalna, no ipak ih ne konzumiraju dok se ne utvrdi o čemu je riječ, piše Alo.rs.

Da im pijetao proživljava "krizu identiteta" Boljanovići su primijetili tek tri mjeseca nakon što su ga kupili.

- Do pola dana je bio muško, a drugi dio dana žensko - kaže Ranko Boljanović, koji dodaje da je pijetao u jutro vrlo nemiran i kokodače kao kokoška, a poslijepodne kukuriče i šepuri se po dvorištu.

Kada je njegov neobični pijetao snio prvo jaje, Ranko kaže kako su mislili da je od koke, iako je bilo neobičnog, duguljastog oblika.

Da pijevac nije "pravo muško" Ranko i njegova supruga primijetili su kada su vidjeli da liježe u kokošije gnijezdo.

- Vidjeli smo da liježe u jedno udubljenje u kokošinjcu. Kada bi legao udubljenje bi bilo prazno, a kada pijevac ode ostane jaje - kaže Ranko i navodi da pijetao jaja ne nosi često, te prođe i po 10 do 15 dana dok ne snese drugo.

Ranko ističe da njegov pijevac živi "moderan život" i da ga koke ne zanimaju mnogo, te da je već postao atrakcija za cijeli grad, ali se nada da koke neće početi kukurikati.

I veterinari su dali svoje stručno mišljenje. Naime, riječ je o hermafroditizmu, odnosno dvospolnosti i ovo nije prvi i jedini slučaj u svijetu. Dosad su zabilježena dva slučaja, jedan u Kini i drugi u Italiji. Hermafroditizam je uobičajeniji kod svinja i koza, ali kod pernatih životinja se izuzetno rijetko javlja.

vecernji.ba