Poznat identitet ubijenog migranta u Bileći

Poznat identitet ubijenog migranta u Bileći

Migrant čija je sahrana kao nepoznatoj osobi obavljena početkom listopada u Bileći, ustvari je dvadesetogodišnji Seid Adu iz Maroka.

Ovu informaciju sinoć je dobio Sadet efendija Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacka i Bileće, kojem se javio Seidov brat Mostafa, izrazivši želju da Seidovo tijelo uz pomoć obitelji bude prebačeno iz Bosne i Hercegovine u Maroko, odnosno rodni grad Berkane, saznaje agencija Anadolija.

Do efendije Bilalića stigla je i osobna karta Seida Adua na kojoj piše da je rođen 15. kolovoza  1999. godine u mjestu Berkane, od oca Mohameda i majke Rahime.

"Mi smo nakon dženaze namaza sebe na neki način obavezali da ćemo pokušati stupiti u kontakt sa prijeteljima i ljudima koji poznaju merhuma, sada već poznatog imena i prezimena, Seida Adua iz Maroka, dvadesetogodišnjaka", kazao je efendija Bilalić.

On je naveo da su radili i postupali onako kako su i rekli onog dana kada je bila sahrana, bez obzira na to što je obdukcija govorila da je prema otiscima zuba riječ o muškarcu između 25 i 30 godina.

"Mi smo bili uporni. Na nekoliko adresa i preko naših centara koji se brinu o migrantima slali smo Seidove fotografije. Iznenada me je nazvao Granični policajac BiH Ivica Sabljo iz Posušja, koji je dobio moj broj. Nakon što sam mu dostavio Seidove fotografije, koje je on proslijedio njegovoj obitelji, jednom čudnom vezom, ali, eto, Bog određuje, sinoć mi se javio Seidov brat Mostafa. Obitelj je iskazala spremnost da prebace Seidovo tijelo u Maroko, u rodni grad Berkane", rekao je efendija Bilalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko i Bileća rekao je da sada na neki način predstoji da se izvrši identifikacija i pripremi dokumentacija koja je neophodna za transport tijela u Maroko.

"Imajući u vidu da nikoga nemaju ovdje, očekujem na neki način i pomoć institucija i države BiH, a i ovih koji se bave migrantima i izbjeglicama. Ne znam šta predviđa zakon u Bosni i Hercegovini, kako taj postupak ide oko transporta tijela. DNK je urađena prilikom obdukcije u bolnici u Trebinju. Porodica je poslala Seidovu osobnu kartu i sve što je neophodno. Vidjet ćemo kako zahtijeva sama procedura za dalje", istakao je Bilalić.

Seid Adu je ubijen početkom listopada na području Bileće, kada je sa grupom migranata ušao na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Migranta je ubio Bilećanin Milorad Čomić (49), koji živi sam u selu Todorići, zaselak Osoje, u bilećkoj regiji Vranjska.

Čomić je priznao ubojstvo, te je pušten iz pritvora i braniti će se sa slobode.