Potopljeni grad u BiH skriva mnoge tajne

jezero
Kako piše Telegraf, kada se od Gacka krene kroz Bileću prema Trebinju i Herceg Novom, odjednom se na putu pojavi nepregledna vodena površina - Bilećko jezero.

Ono se nalazi na rijeci Trebišnjici u Republici Srpskoj, prolaznici imaju dojam da mu nema kraja jer je njegova površina oko 33 kilometara kvadratnih. Ipak, ono po čemu se razlikuje od mnogih drugih jezera je način na koje je nastalo i velika tajna koju krije.
Naime, ovo umjetno jezero je nastalo izgradnjom brane Grančarevo na rijeci Trebišnjici blizu grada 1968. godine. Brana je visoka 123 metra, a široka u vrhu 439 metara. Na dnu jezera nalaze se napuštena sela koja su evakuirana prilikom gradnje hidrocentrale Trebinje I.

Podizanjem vode potopljene su kuće i imanja iz sela Panik, Orah, Čepelica, Zadublje i Miruše. Zajedno sa selima, voda je potopila i spomenike prošlosti: groblja, puteve i crkve. Među njima je i manastir Kosijerevo, kao i mnogi kulturno-povijesni spomenici.
Na dnu ovog jezera krije se zapravo čitavo jedno naselje koje u sebi čuva duh prošlosti i koje bi moglo da ispričati gomilu nevjerojatnih priča.

Zbog izgradnje brane Grančarevo na Trebišnjici i stvaranja Bilećkog jezera, manastir Kosijerevo premješten je na novu lokaciju u selo Petrovići u Banjanima. U svom posjedu imao je oko 3000 hektara zemlje, svoje mlinove, a u sklopu kompleksa nalazila se i bolnica.

Što se Bilećkog jezera tiče, ono kao i cijeli sliv Trebišnjice obiluje izuzetnim lokacijama za ronjenje. To jezero je izuzetno popularno kod sportskih ronilaca koji u njegovim dubinama mogu vidjeti čitavo jedno mjesto - kuće, puteve, crkve, groblja, ali i fantastični kraški podvodni reljef.

Telegraf.hr