Dramatično u Trebinju: Vatra se približila manastiru Tvrdoš

U teritorijalnoj vatrogasnoj postrojbi Trebinje Srni je potvrđeno da je požar zahvatio nekoliko hektara mješovite šume uz magistralni put Trebinje - LJubinje i približio se kućama Ružića u selu Tvrdoš, ali za sada ne prijeti stambenim i pomoćnim objektima.

Na požarištu su pored trebinjskih i lastvanskih vatrogasaca, radnici Centra za gazdovanjem kršom i pripadnici Civilne zašte.

Situacija na požarištima u blizini manastira Tvrdoš i na području Trebinjskih brda gdje je angažovano više od 150 pripadnika službi za gašenje veoma je teška, a upućen je i zahtjev za djelovanje helikoptera Oružanih snaga BiH, potvrdio je Srni načelnik Stožera Civilne zaštite Trebinje Mirko Ćurić.

Prema Ćurićevim riječima, situacija kod manastira nešto je bolja u odnosu na sinoć kada se vatra bila približila kompleksu i prijetila da ugrozi objekte, ali je tijekom noći donekle lokalizovana.

"To je bilo strašno. Vatra je u jednom momentu prebacila korito rijeke i prešla na drugu stranu", rekao je Ćurić. On je dodao da je požarna linija duga desetine kilometara i da je teško gasiti i zbog vjetra koji stalno mijenja njen pravac, pa je u svakom trenutku moguće da vatra izmakne kontroli.

Ćurić je istakao da je aktivan i veliki šumski požar na Trebinjskim brdima koji je dijelom prešao od Tvrdoša, a jedan krak proširio se iz drugog pravca, kao i požar na području Gomiljana u Popovom polju.

Na gašenju požara angažirani su trebinjski i lastvanski vatrogasci, pripadnici Oružanih snaga BiH, Centra za gazdovanje Kršom, Postrojbe iz Hidrolektrana na Trebišnjici, Civilne zaštite, mještani i monasi.

Ćurić je rekao da je uzrok požara ljudski faktor i da je primijećeno da jedna osba pali vatru u Kotezima u Popovom polju.

Mještanin odgovoran za izazivanje požara

Policija je identifikovala muškarca koji se dovodi u vezu sa izazivanjem požara na području Koteza u Popovom polju, javlja dopisnik Srne iz Trebinja. Prema nezvaničnim saznanjima, riječ je o osobi koje živi u LJubinju a na ovom području vlasnik je imanja na kojem je, kako se pretpostalja, palio smeće.

Trebinjska policija je ovog ljeta sačinila i nadležnoj inspekciji dostavila tri informacije koje se odnose na kršenje odluke o zabrani paljenja vatre na otvorenom. Situacija na požarištima u Trebinju danas je vrlo teška, a vatra je prijetila i manastiru Tvrdoš. Požarna linija duga je desetine kilometara.

Izvor: nezavisne.com