Drama u Hercegovini: Pronašli zmiju u kući, uvukla se u hladnjak

zmija, Trebinje

Pripadnici trebinjske JU "Ekologija i bezbjednost" u naselju Pridvorci, u Trebinju, imali su nesvakidašnju akciju i to uklanjanja zmije iz hladnjaka jednog domaćinstva! Zmija je, po riječima koordinatora za deminiranje ove javne ustanove, bila dugačka metar i pol i prilično agresivna, ali je, na zahtjev vlasnika kuće, nije ubio, već ju je omotao na grablje s dugom drškom i odnio do rijeke Trebišnjice, koja teče u blizini kuće, i pustio je na obali. Ukućani nemaju pojma kako se zmija uopće mogla uvući u hladnjak, pišu Nezavisne. "Mi smo zaprimili poziv od vlasnika kuće da je zmiju najprije u kući primijetila žena, koja je mislila da je u pitanju kablo, a kada je rukom krenula da ga pomjeri shvatila je da je u pitanju zmija, jer se pomjerila.

Na sreću, zmija je pobjegla pod hladnjak, nakan čega nas je žena pozvala. Kada sam je pokušao istjerati ispod hladnjaka, zavukla se u lim, pa sam je jedva omotao na grablje i istjerao najprije izvan kuće, a onda ponovno omotao na dugačku dršku grablji i nekako odnio do rijeke. Žena me zamolila da je ne ubijem, jer postoji vjerovanje da živa stvorenja ne valjaju ubiti u kući", ispričao je koordinator, koji ipak nije želio da mu se spominje ime. Kaže kako je i u kući i izvan kuće vodio pravu borbu sa zmijom, koju je odbijao od kuće grabljama, a ona je skakala na njih, pokušavala ih gristi i uporno se vraćala prema kući. Da je u Hercegovini ovog ljeta prava najezda zmija, koje sve više na ljetnim vrućinama traže hladovinu u stambenim objektima, potvrdili su i neki hercegovački domaćini iz seoskih područja, koji zmije najviše pronalaze u blizni čatrnja za vodu, ali i u ostavama, gdje je prije dva mjeseca jedna ujela ženu na Trebinjskim brdima.

U Policijskoj upravi Trebinje potvrđeno je i da je u srijedu zmija ugrizla migranta iz Maroka u šumama oko Ljubinja, a nakon ukazane hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja Ljubinje prebačen je u Bolnicu Trebinje. Dr. Saša Borjan, iz Službe hitne medicinske pomoći Trebinje, potvrdio je da seruma protiv ujeda zmija u ovoj službi ima dovoljno, ali upozorava sve koji borave na otvorenom, posebno u šumskim predjelima i kamenjaru, da paze kuda idu i da se čuvaju ujeda zmija, ali i različitih insekata koji mogu biti otrovni. On je upozorio da se, ukoliko do ujeda dođe, otrov ne smije isisavati, već se samo podveže mjesto iznad rane, a to najčešće bude na ruci ili nozi, te da se ekstremitet podigne uvis, s tim da se svako malo povez popušta, a ujedena osoba mora mirovati.