FOTO  Dodjelom „Zlatnog platana“ Franku Neru završen Festival filma u Trebinju

Dodjelom „Zlatnog platana“ Franku Neru završen Festival filma u Trebinju

Primajući nagradu u ime Franka Nera, Milan Todorović, režiser filma „Mamula", u kojem Nero igra jednu od glavnih uloga, je prenio pozdrave, ali i žaljenje Nera što i pored najveće volje večeras nije u Trebinju.

„U vašoj čudesnoj zemlji snimao sam dosta filmova, stekao dosta dobrih prijatelja, i u tom smislu nagrada koja mi se uručuje nije samo jedna od mnogobrojnih priznanja na polici, već je okupana emocijama", navodi se u poruci talijanskog glumca.

Uručujući nagradu, Peđa Milojević, izbornik festivala je istakao da treba znati i cijeniti ono što je dobro. „Ovaj festival je prije dvije godine imao svoje eksperimentalno izdanje, a ovo drugo izadanje je znak da smo prohodali. Obveza je više za sve nas da ovaj festival održimo ne samo mladim naraštajima, već i svima onima koji dolaze u ovaj grad", istakao je Milojević, pozdravljajući namjere Ministarstva prosvjete i kulture Srpske da osnuje fimski centar.

„Po meni najlogičnije mjesto gdje bi trebao biti taj filmski centar jeste Trebinje, usprkos tome što je daleko od administrativnih centara, ali njegove mogućnosti i ljubav filmadžija prema Trebinju i Trebinjaca prema filmadžija najbolje svjedoči tome u prilog", dodao je Milojević.

Zatvarajući festival, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Trebinje, Zoran Milošević rekao je da je festival filma nesumljivo obogatio kulturnu ponudu grada, zbog čega je Trebinje opredijeljeno da ovaj projekat i ubuduće podrži.

„I ne samo to, već da podignemo i kriterijume da Trebinje postane prepoznatljivo kao filmski centar u kome će se ne samo prikazivati, već i stvarati filmska umjetnost", kazao je Milošević.

Svečanoj ceremoniji prethodio je film „Banović Strahinja", režisera Vatroslava Mimice, a nakon same svečanosti prikazan je film „Mjesto zvano dom", rediteljke Marije Duzo, dok je od 22.00 sata publika uživala u filmu „Dva čađava dana", režisera Bena Pikeringa.

Podsjećamo da je „Zlatni platan" uručen i glumici Mileni Dravić, koja je prije 55 godina svoju bogatu karijeru započela u Trebinju, igrajući u filmu „Vrata ostaju otvorena", Fratišeka Čapa.

U okviru festivala prikazana su 23 filma iz 15-ak zemalja, u šest programskih cjelina. Takođe, prikazani su i filmovi koji su u okviru spomenutog festivala doživjeli svoje premijere kako za područje Republike Srpske i BiH, tako i za jugoistočnu Europu.

Publici su se predstavili glumci Milena Dravić, Željko Kasap i Slavenko Knezović, te režiseri Sanja Živković i Milan Todorović. Projekciji filma „Halimin put" prisustvovao je scenarista Feđa Isović