Crkva u Trebinju na meti provalnika

provalnici, Trebinje, hram

Crkva svete Petke u Mostaćima našla se na meti provalnika prethodnih dana, kada je jedno ili više lica primjenom sile pokušalo razvaliti vrata ovog pravoslavnog hrama izgrađenog početkom 17. stoljeća.

Metalna vrata na kojima su vidljivi tragovi provaljivanja, mještani su zatekli u subotu ujutro, o čemu su obavijestili trebinjsku Policijsku stanicu, čiji su pripadnici napravili uviđaj.

Pretpostavlja se da su počinitelj ili više njih nogom pokušali provaliti u crkvu, ali im to nije uspjelo.

U ovom hramu je prošle nedjelje svečano proslavljena krsna slava crkve, uz prisustvo velikog broja mještana, ali i građana Trebinja iz ostalih naselja. Vjerovano su provalnici mislili da se u crkvi nalaze prilozi vjernika, ali je sreća da je na vrata crkve prije svega 10-ak dana postavljena nova brava.

Mještani Mostaća bili su vidno uznemireni zbog ovoga, jer se pitaju šta očekivati od osoba koje su u stanju da provaljuju u crkve. Vjeruju da će pripadnici policije otkriti počinitelja ovog djela.

Crkva sv. Petke je jedan od pet nacionalnih spomenika koji se nalaze na teritoriji Mostaća, a novoformirani crkveni odbor crkve sv. Klimeta u Mostaćima, pod čijom se nadležnošću nalazi i crkva sv. Petke na popularnoj "Bari", u prethodna dva mjeseca je poduzeo brojne aktivnosti na obnovi crkve, uređenju prostora oko crkve, te starog mosta koji pripada cjelini pod zaštitom države, prenosi Trebinje.live.