Cijena metra kubnog košta 25 KM više: 'Drva još nismo kupili, nitko ne da na rate'

drva, ogrijev, cijene, Marinko Čavara, Sječa drva, zatvor

Brojni Trebinjci još uvijek nisu pripremili ogrijev za predstojeću zimu, jer je iz godine u godinu sve manje prodavača drva, a kod onih koji se i dalje bave njihovom prodajom - cijena metra kubnog je i za 25 maraka veća nego prethodne godine.

Za metar kubni drveta ove godine potrebno je izdvojiti oko 90 maraka, dok je prethodne godine cijena bila između 65 i 70 maraka, što je, priznaju nam Trebinjci, veliki udar na njihov novčanik, prenosi trebinje.live.

"Sve cijene iz dana u dan skaču. U prodavnici nešto poskupi dvadeset pfeninga, nešto marku, a drva 25 maraka. I onda taman ono malo crkavice što podignu plaću i mirovinu ove godine ode za drva", kaže nam je dan Trebinjac.

On je istakao kako je ove godine metar kubni drva platio 90 maraka.

"Bila su išegana nakratko, a na metar su 85 maraka. To je preskupo", kaže nam ovaj sugrađanin.

Drva ove godine nije kupio naš sugrađanin iz Gorice. Kaže kako još uvijek traži prodavača koji će mu omogućiti plaćanje na rate, jer za sedam do osam metara drva mora izdvoji od 630 do 710 maraka.

"Neće ljudi da daju na rate. Razumijem ih, ali razumijem i sebe, odakle da platim odjednom 700 maraka, a troje djece u kući. Sad sam naručio dva metra, pa ću sve dva po dva ako mi niko ne bude dao na rate, ali, bojim se, skočt će i preko 100 maraka", kaže nam ovaj Trebinjac.

Prosječna cijena jedne tone peleta ove godine je 350 maraka, dok je cijena jedne tone uglja oko 140 maraka.

Nije svejedno ni onim našim sugrađanima koji se griju na struju. Boje se, kažu, da će se povećati cijena električne energije, pa će značajno osjetiti kućni budžet, a plaće i mirovine "miruju" i ne prate svakodnevna poskupljenja.