Tradicionalni susret na Kućanima

kućani, Rama
Početkom kolovoza svake godine selo Kućani na nekoliko dana se vrati u vrijeme kada je bilo puno života. Već tradicionalno, svake godine u svim rodnom mjestu ili rodnom mjestu svojih roditelja okupljaju se brojni Kućanci koji danas žive diljem svijeta.

Do prije nekoliko godina, susret se organizirao na blagdan sv. Ante, ali nakon posvete seoske crkve Gospi snježnoj, susret se organizira na taj blagdan što već lagano prelazi u tradiciju. I ove godine na Kućane su došli mnogi koji danas žive od Osjeka preko Zagreba do Dubrovnika. Prema registarskim pločicama na automobilima mogao bi se steći dojam da su Kućani za vrijeme susreta negdje u Hrvatskoj. Budući da najveći broj Kućanaca živi i radi u Zagrebu i okolici i ove godine najveći broj ih je došao iz Zagreba. Prije Domovinskog rata selo je imalo veliki broj stanovnika, posebno mlađe životne dobi. Nažalost, loša prometna povezanost i teški životni uvjeti, a posebno Domovinski rat doveo je do masovnog iseljavanja.

 

Kućani su bili na prvoj crti obrane što je izazvalo iseljavanje, selo je opustjelo i praktično ostalo bez stanovnika. Zadnjih godina u selu stalno boravi petnaestak stanovnika, mahom starije životne dobi. Prije tri godine selo je dobilo asfaltni put, javnu rasvjetu i telefon što je svakako doprinijelo da se kuće počinju obnavljati, ali i graditi nove. Zbog nostalgije prema rodnom kraju brojni su oni koji često dolaze na Kućane i pomalo ih otimaju vremenu i zaboravu. Prirodni položaj i klima vrlo su povoljni za voćarstvo i stočarstvo, ali i seoski turizam što bi mogli biti budućnost Kućana.

 

rama-prozor.info