Rama: Završeno markiranje Staze Gospi Sinjskoj

staza, gospa sinjska, markiranje

Nakon što je

Općina Prozor Rama raspisala najtečaj za markiranje ove staze, odnosno dijela od Franjevačkog samostana Rama Šćit do graničnog prijelaza Prisika. Kao najbolji ponuditelj za markiranje, izabrano je Hrvatsko planinarsko društvo „Rama". Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta koji su vladali nekoliko proteklih mjeseci markiranje je odgađano više puta. Dolaskom povoljnijih uvjeta markiranje je konačno odrađeno. Pošto staza dijelom prolazi preko teritorija općine Tomislavgrad, HPD „Rama" dio markiranja prepustio je kolegama iz PD „Orlova stina".
U sklopu projekta na nekoliko mjesta postavljene su kontrolne točke, info table i uređena odmorišta sa sjenicama, stolovima i klupama.
„Staza Gospi Sinjskoj" projekt je prekogranične suradnje između Hrvatske i BIH, a njegovi nositelji su Grad Sinj i Općina Prozor Rama i financiran je kroz IPA fondove Europske unije. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 558.031,05 EUR, pri čemu je vrijednost s hrvatske strane iznosila 302.964,15 EUR, od čega je EU financirala 84,07%, a s bosanskohercegovačke 255,066,90 EUR od čega je EU financirala 82,15%.
Glavni cilj projekta „Staza Gospi Sinjskoj" je unaprijediti zajedničku turističku ponudu na temelju zajedničkog kulturnog identiteta pograničnog područja R. Hrvatske i BiH, kako bi se poboljšala konkurentnost lokalnog turističkog gospodarstva.
Pješačenje po obilježenoj stazi jedinstveni je doživljaj koji čovjeka zbližava s prirodom. Hoda se najvećim dijelom izoliran od prometne gužve i kroz slikovite krajeve koji su bogati povijesnim naslijeđem. Utvrde, stećci, gradine, muzeji, sakralni objekti, ostaci starih staza i mostova, vidikovci i ugostiteljski objekti su mjesta za odmor i kontrolne točke na stazi gdje se može utisnuti pečat na zadnjim stranicama turističkog vodiča koji je nedavno izašao iz tiska i dio je ovoga projekta.
Krajem travnja biti će organizirano prvo „službeno" pješaćenje od Solina do Franjevačkog samostana na Šćitu. Promotivno pješačenje predvodit će Stipe Božić, idejni tvorac ove staze.
Ovom prigodom pozivamo sve zainteresirane da se pridruže na "promotivnom" pješačenju I budu dio nečega što će s vremenom zasigurno postati dio povijesti.

rportal.eu