Rama: Dan sjećanja na žrtve Uzdola nije dobio potrebnu potporu

Rama, uzdol

...HDZ1990 i SDA), trebala se uvrstiti još jedna točka. Naime, oporbena Koalicija hrvatskih stranaka (HDZ BiH, HSP BiH i RDS), odnosno vijećnik Ivan Ćiro Fofić je pismenim prijedlogom tražio da se kao četvrta točka dnevnog reda uvrsti Odluka o proglašenju 14. rujna Danom sjećanja na nevino stradale žrtve Uzdola i neradnim danom na području cijele općine Prozor-Rama, piše Rama-prozor.info.

Fofić je u obrazloženju prijedloga Odluke naveo kako se toga dana 1993. godine na Uzdolu dogodio masakr od strane tzv. ABiH nad 29 nevinih hrvatskih civila, djece, žena i staraca, te 11 vojnika HVO-a. Pošto obilježavanje obljetnice često bude radnim danom i to u periodu radnog vremena (od 10 do 13 sati), radi toga je pozvao općinske vijećnike da podrže ovu Odluku, kako bi svi koji to žele, a posebno rodbina i prijatelji žrtava, mogli doći i iskazati duboko poštovanje prema nevino stradalima. Fofić je također podsjetio vijećnike da je početkom ove godine na njegov zahtjev, ovaj prijedlog Odluke uvršeten u Program rada vijeća, te da se ista Odluka trebala naći na vijeću u prvoj polovici ove godine.

Pošto je tada ovaj prijedlog Odluke dobio potrebnu većinu od svih hrvatskih vijećnika da uđe u Program rada vijeća, očekivalo se da će i sada tako biti, te da će ta Odluka bez većih poteškoća već jednom dobiti potrebnu potporu.
Međutim, Odluka nije dobila potrebnu većinu. Najviše žalosti što je od 21 vijećnika samo 6 bilo ZA i to nazočni vijećnici Koalicije hrvatskih stranaka (HDZ BiH, HSP BiH i RDS), bošnjački vijećnici očekivano nisu bili za ovu Odluku, ali iznenađujuće je da niti jedan vijećnik HDZ-a 1990 nije podržao ovu Odluku.

Svi oni nepristrani koji prate politiku u Općini Prozor-Rama ovakav čin HDZ-a 1990 nimalo ne iznenađuje, poznato je da je ova stranka u Prozor-Rami zasnovana na starim komunističkim kadrovima i interesnoj skupini pojedinaca kojima je novac prioritet.

Naravno, takve osobe nemaju nikakvih načela ni svetinja, žive u laži i licemjerstvu kojim konstantno truju ramski narod. Jedan očiti primjer je i izjava od 15.09.2018. (znači prije dvanaest dana) data režimskom mediju, Ramskom vijesniku, sadašnjeg dopredsjednika vijeća i kandidata za federalni paramlet ispred HDZ-a 1990 Pere Kovačevića, u kojoj se naime suosjeća sa uzdolskim žrtvama i proziva druge da nemaju grižnje savjesti prema istima. Sada se pitamo, Pero Kovačeviću, gdje ti je danas bila grižnja savijesti kada si upravo ti i tvoja stranka HDZ 1990 danas mogli jednim dizanjem ruke istim tim žrtvama zvanično odati poštovanje i za buduće generacije ostaviti dužno sjećanje na nevino ubijene žrtve Uzdola.

Ovo nije prvi put da vijećnik Kovačević i njegova stranka HDZ 1990 nije htjela glasovati za istu Odluku. Naime, još 12 srpnja 2010 godine, na prijedlog tadašnjeg predsjednika Kluba vijećnika HSP BiH gosp. Ivana Baketarića, traženo je da se ista Odluka izglasa, što su odlučno odbili vijećnici HDZ 1990 na prijedlog načelnika Ivančevića, što je načelnik pravdao time, kako reče, da ne bi ugrozio koaliciju sa SDA. U prilogu dostavljamo prijedlog današnje Odluke i prijedlog Odluke od 12 srpnja 2010. koje su obje odbili vijećnici HDZ-a 1990.

Koalicija hrvatskih stranaka

(HDZ BiH, HSP BiH i RDS)