OPĆINA RAMA-PROZOR Jedini u državi uveli besplatan javni prijevoz za građane

Javni prijevoz Rama
Javni prijevoz Rama

Općina Prozor-Rama je početkom 2020. godine uvela besplatan javni prijevoz za sve svoje stanovnike i time jedina u državi, pa i široj regiji, riješila problem prometnih gužvi i smanjila zagađivanje zraka.

Pomoćnik načelnika Općine Prozor-Rama Josip Juričić, koji je i jedan od autora ovog projekta kaže kako se ideja zapravo nametnula iz potrebe stanovnika toga kraja.

"Ideja se nametnula kroz svakodnevni rad s građanima. Uvidjeli smo potrebu općenito za prijevozom građana, a takav vid prijevoza nije postojao u našoj općini.

Uvjeti su se stekli organiziranjem općinskog poduzeća Javni prijevoz, koje je počelo raditi tek početkom ove godine. Stekli su se uvjeti da se uz organiziranja prijevoza djece iz osnovnih i srednjih škola organizira i prijevoz građana", objašnjava Juričić.

Ekonomska računica

Iako ovaj podvig nameće pitanje ekonomske računice, Juričić tvrdi da je uz dobro strateško planiranje i razmatranje ustanovljena isplativost, jer rješava višestruke probleme tog kraja.

Općina Prozor-Rama već godinama u potpunosti financira prijevoz učenika za osnovne škole, iako je to zakonska obaveza županije, što je potvrdila i prošlogodišnja sudska presuda kojom HNŽ mora platiti općini za izvršeni prijevoz učenika osnovnih škola više od 500.000 KM uz kamatu. No unatoč tome, vodeći brigu o svom stanovništvu, Općina je prije nekoliko godina omogućila besplatan prijevoz za učenike Srednje škole Prozor.

"Općina inače izdvaja dobar novac za prijevoz djece iz osnovnih i srednjih škola. Riječ je o 800.000 KM na godišnjem nivou, zato što je općina razuđena, ima dosta pravaca iz kojih djeca dolaze do svojih škola i takva organizacija prijevoza djece omogućila nam je da uz ne baš velike troškove uključimo i prijevoz građana. Koštat će nas na godišnjem nivou oko 100.000 KM, kako smo u našem planu to predvidjeli, i to je iznos koji smo predvidjeli i u općinskom proračunu za 2020. godinu, što će biti dovoljno da se taj prijevoz organizira kvalitetno i povoljno za naše građane", pojašnjava Juričić.

Višestruki značaj

Ovim projektom, kako naglašava, smanjit će prometne gužve i zagađivanje zraka, ali i osobama koje posjeduju vozila olakšati kretanja, što čelnici Općine Prozor-Rama smatraju značajnim.

"Cilj je općenito izaći ususret našim sugrađanima, pogotovu onim starijima koji nemaju svoja vozila i koji su uvijek osuđeni na čekanje nekoga da ih odveze. Sad će im biti olakšano kretanje, a time će se smanjiti i gužve u prometu, što će automatski smanjiti i zagađivanje zraka", pojasnio je Juričić.

Testna faza ovog prijevoza je počela u 2020. godini, a kako pojašnjava u roku od pola godine, trebaju se definirati sve relacije vožnje i rasporedi satnica kako bi ovaj projekt bio što produktivniji na zadovoljstvo svih.

"Javni prijevoz je dobio zadaću da izvrši kontakte s mjesnim zajednicama i utvrdi početne linije s kojima se ulazi u proces prijevoza građana", kaže Juričić. Ističe da će više biti obuhvaćena ona područja s većim brojem stanovnika, ali tvrdi da neće biti onih koji su zanemareni u ovoj priči.