Mlada Ramkinja odlazi stažirati u Europski parlament

Maja Lesko, Europski parlament u Briselu, stažiranje
Maja će biti asistent Dubravke Šuice, zastupnice u EP-u, koja je u rujnu objavila natječaj za primanje asistenata. Prijavilo se 456 mladih iz svih dijelova Hrvatske i BiH, a primljeno ih je samo 14. Maja je jedina iz naše zemlje koja je prošla na natječaju te je, kako kaže, izuzetno ponosna na sebe što je primljena bez da ima iskaznicu ijedne političke stranke.

Svestranost

"Presudilo je obrazovanje, znanje i iskustvo. Kada sam se prijavila na natječaj, zaista se nisam ničemu nadala, za mene je to bila samo još jedna u nizu prijava na natječaj u zadnjih godinu dana. U natječaju se tražio samo životopis i motivacijsko pismo. Mogu se pohvaliti da je moj životopis zaista bogat informacijama iako su mi tek 24 godine, s obzirom da još od svoje 18. godine radim. Jako sam svestrana i imam zaista dosta iskustva na raznim poslovima. Izdvojila bih hotelijerstvo, turizam, marketing, novinarstvo... i u svim tim poslovima sam bila zaista uspješna, jako sam brzo napredovala i stekla mnoga znanja. A vjerujem da je od velike važnosti bilo i moje obrazovanje. Naime, nosim zvanje prvostupnika politologije, a trenutačno završavam master studij Međunarodne politike i diplomacije u Mostaru. Očito su informacije u mom životopisu prepoznate kao dosta kvalitetne dok sam dobila ovu priliku i bila izabrana između ovih 456 prijava", priča Maja koja je nadalje objasnila kako će stažiranje u uredu europske predstavnice Šuice uključivati svakodnevne organizacijske zadatke kao što je priprema za parlamentarne sjednice, organiziranje konferencije za novinare, priprema dokumentacije za govore i brifinge, dočekivanje izaslanstava i posjetitelja...

Vjetar u leđa

"Ja ću biti asistent Dubravke Šuice, imat ću uvid u cijelu diplomatsku djelatnost jednog europskog predstavnika i biti uključena u svakodnevne organizacijske zadatke. Moj raznoliki spektar odgovornosti će mi omogućiti izgraditi snažnu mrežu unutar europskih institucija, a posebice među hrvatskim predstavnicima. Osim toga, sve to zasigurno će biti jedno veliko iskustvo koje zasigurno nosi sa sobom brojne kontakte, a naravno ni stečeno znanje ne treba zanemariti", kaže Maja kojoj je, kako ističe, ovo veliki vjetar u leđa.
"Za osobu koja je uzela diplomaciju kao predmet svog izučavanja kroz obrazovanje i koja se želi time baviti, ovo je velika stvar. Biti u središtu diplomatskih zbivanja i
tu početi svoju diplomatsku karijeru je san svakog mladog čovjeka koji je diplomaciju izabrao kao svoj poziv, pa tako i za mene", zaključila je Maja Lesko.

Piše: Mirela Tučić

Dnevni list