FOTO  Zima na Draševu

Zima na Draševu
Malo slobodnog vremena iskoristili smo za bijeg od svakodnevice i odlazak do snijegom okovanog Draševa.  U nekom drugom godišnjem dobu otići na Draševo i nije neki problem, ali dok je pod snijegom, to je priča za sebe.

Za one koji ne znaju, Draševo je dio planine Raduše i nalazi se sjeverno od Jaklića na nadmorskoj visini od 1200 metara. Budući da je u prošlosti svako ramsko selo imalo „svoju planinu“, Draševo se nekada zvalo Jaklićka planina i veliki broj stanovnika Jaklića veći dio godine živio je na Draševu, uzgajao stoku i bavio se poljoprivredom. Draševo je danas većim dijelom napušteno i prepušteno vremenu. Stare kuće koje su sagrađene po starom načinu gradnje još uvijek prkose vremenu, ali ih je i veliki broj popustio pod teretom godina i neodržavanja, one sada predstavljaju neku vrstu spomenika starim ljudima i njihovom načinu života  prilagođenog zahtjevima prirode.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danas do Draševa vode dva makadamska puta, jedan iz Jaklića, a drugi s Makljena. Pošto je put koji vodi iz Jaklića izgrađen na južnoj, sunčanoj strani, snijeg na ovom putu većim dijelom je okopnio što je omogućilo normalan uspon. Dolaskom na padine Jaklićke planine dočekao nas je duboki snijeg i bitno usporio kretanje. Nakon tridesetak minuta gaženja dubokog snijega dolazimo u selo gdje je vladala prava zimska idila. Nestvarnu tišinu i mir jedino su „narušavale“ brojne ptice koje su kao i mi jedva dočekale sunčan dan. Životinjski tragovi u dubokom snijegu jedini su znak života. Za one koji vole aktivan odmor, prirodu i planine preporuka da ponekad prošetaju do Draševa. Za one koji ne mogu gore otići, kroz fotografije i kraći video materijal mi ćemo im približiti Draševo. 

rama.prozor.info