Foto/Video: Sjećanje na pobijene na Uzdolu 14. 09. 1993.

Foto/Video: Sjećanje na pobijene na Uzdolu 14. 09. 1993.

Naime, iako su snimke pokolja u Uzdolu obišle svijet, preživjeli koji su toliko godina živjeti u nadi da će pravda danas stoje pred činjenicom da nitko od odgovornih za krvavi pohod nije odgovarao pred domaćim sudovima. Sve priče o tome kako BiH mora biti država zakona i jednaka za sve ne funkcioniraju u ovom slučaju, što rodbini preživjelih svakako predstavlja dodatno opterećenje. No, to ih nije pokolebalo da i ove godine, kao i niz godina do sada, pomole se za duše pobijenih, polože vijence i zapale svijeće za svoje mještane, rodbinu i prijatelje.

 

 

Uz nazočnost brojnih vjernika, na komemoraciji na Uzdolu nazočila su izaslanstva braniteljskih udruga, Veleposlanik RH u Mostaru, predstavnici općine Prozor Rama, brojna izaslanstva političkih stranaka kao i osobe iz javnog i kulturnog života. Uz suslavlje petnasetak svećenika svetu misnu za sve pobijene, predvodio je ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Mijo Džolan, koji je u svojoj propovjedi kazao kako je „Uzdol još uvijek otvorena rana i mjesto koje simbolizira stradanje i patnju hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini te dodao kako je biti u Uzdolu istovremeno i lijepo, i tužno i sveto“.

 

 

Nazočnim predstavnicima vlasti i kandidatkinji HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjani Krišto fra Mijo je poručio: „Svi vi koji vodite brigu o budućnosti našega naroda, počevši od Borjane  Krišto na vrhu, nemojte predvidjeti blagoslov ljudi koji čisto pate. Bog je s njima. Oni nose poruku koju treba iščitavati za sve naše programe, jer naš najveći problem je pomirenje. Onaj koji je jučer bio neprijatelj, uz Božju pomoć snagom oproštenja postat će čovjek koji će se pokajati i sa žrtvom početi graditi bolji svijet. To je novi paradoks koji teško prihvaćamo, pa se zato i obraćamo Bogu“.

 

Potom je dodao: „U procesu pomirenja inicijativu nema onaj tko je zločinac, nego žrtva koliko god nam to teško zvučalo. Tada se dobiva snaga, kredibilitet, opravdanje da se u ime čiste žrtve, u ime pravednika zajedno, složno, odlučno i nepokolebljivo svi mi borimo za dostojanstvo žrtve, a to znači nema prenaglog pomirenja, jer takvo pomirenje je lažno i tko ga god u BiH forsira, on stvara nove uvjete za zlo“.

Zbog selektivnog pristupa žrtvama i očiglednoj pristranosti tzv. Suda BiH, trebamo li spominjati da još nitko nije osumnjičen za ovaj zločin, a kamoli optužen?! Prema dostupnim informacijama, visokorangirani dužnosnik tzv. međunarodne zajednice koji je „masno“ plaćen od strane muslimana, namjerno opstruira svaku ozbiljniju istragu i kažnjavanje počinitelja.

 Podsjetimo, u sklopu akcije „Neretva 93“ pripadnici prozorskog bataljuna smješteni u selu Here u ranim jutarnjim satima upali su u Uzdol i ubijali sve što su stigli: od nepokretnih staraca do djece. U svom krvavom pohodu ubili su 29 civila i 12 vojnika. Tragedija koja je 14. rujna 1993. zadesila Uzdol zasigurno bi bila i veća da se postrojbe HVO-a, koje su na Crnom vrhu kretale u čišćenje dvije kote, po dojavi o upadu nisu brzo prebacile na Uzdol i protjerale tzv. ABiH.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE - KLIKNITE

rama-prozor.info