FOTO  Svečano puštena u pogon Mala HE Zagradačka

Gostima se najprije obratio Alozije Papak, direktor MHE, koji se zahvalio svima koji su mu pružili podršku tijekom trnovitog puta od inicijative pa do realizacije ovog projekta. Također se posebno zahvalio gospodinu Domagoju Kljaji, koji živi i radi u Kanadi a rodom je iz Mostara te suradniku Goranu Mihovilovićuk, gospodinu Jerki Pavličeviću i naravno predsjednici Federacije BiH Borjani Krišto koja je našla vremena da svečano pusti u probni rad hidroelektranu. Postrojenje je blagoslovio fra Jure Perić, župnik župe Gračac.

Ukratko o Maloj hidroelektrani Zagradačka

Mala hidroelektrana Zagradačka je prva mala hidroelektrana na području općine Prozor-Rama, izgrađena partnerskim odnosom dvije tvrtke i to Struja doo Prozor-Rama i Hidro Wat doo Zagreb.
Planovi izgradnje MHE Zagradačka počinju 2005. godine kada Struja doo pokreće u općini Prozor-Rama inicijativu o izgradnji malih hidroelektrana na vodotocima u toj općini. Nakon prihvaćanja inicijative pokreće se postupak za dodijelu koncesija za izgradnju malih hidroelektrana, tako da se sredinom naredne godine dodjeljuje 8 koncesija za korištenje voda raznih vodotoka za gradnju malih hidroelektrana od kojih je jedna i na vodotoku Zagradačka rijeka. Zagradačka rijeka izvire u predijelu planine Baćina. Karakteristika ovog izvorišnog djela planine su izvori rijeke Doljanke, Zagradačke rijeke i rijeke Crima.

Nizvodno od izvora Zagradačka rijeka teče prema sjeveru, nakon sastavka Zagradačke rijeke i Munikozina potoka nastaje rijeka Gračanica koja mijenja smjer i teče prema istoku do ušća u rijeku Ramu. Površina sliva do vodozahvata je 1.103 ha Po ishođenju odobrenja za gradnju firma Struja doo pronalazi partnera Hidro Wat iz Zagreba i zajednički osnivaju poduzeće Mala hidroelektrana Zagradačka doo koja nastavlja sve daljnje aktivnosti oko izgradnje. Gradnja počinje 1. rujna 2008. godine, investicija iznosi 2 milijuna KM, instalirana snaga 0,8 MW i planirana godišnja proizvodnja 3,5 GWh.

 

Kreditna sredstva su odobrena u Zagrebačkoj banci u Zagrebu u iznosu od 1,5 milijuna KM ostalo je vlastito učešće.

 

Projektanti, isporučioci opreme i izvođači radova:

Bičakčić doo Sarajevo – glavni projekt

Ometala doo Prozor-Rama – građevinski radovi na strojarnici i vodozahvatu

Đogić doo Prozor-Rama – izrada prilaznih putova i ukop cjevovoda

Poliester doo Priboj – izrada cjevovoda

Geppert Austrija – izrada turbine

Ulajnik Pula – generator

Sintaksa doo Split – upravljanje

Uz navedene izvoditelje radova, sve zanatske radove obavili su domaći poduzetnici.

 

 

 Image

 

 Image

 

 Image

 

 Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

 Image

 

 Image

 

Image

 

 Image

 

 Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

 Image

 

 Image

 

Image

 

Image

 

 www.rama-prozor.info