FOTO  Ramska šljiva, plod zlata vrijedan!

sajam, Dani šljive, Rama, šljiva
Nakon izrade i usvajanja Strategije razvoja poljoprivrede, brojni su primjeri planskog pristupa uzgoja voćarskih kultura. Niknuli su novi nasadi jabuka, krušaka, a posebno nasadi šljive. Voćnjaci koji su zasađeni prije nekoliko godina već donose prve plodove.

U sklopu Strategije razvoja poljoprivrede osmišljen je i pokrenut i Sajam poljoprivrede, prehrane i turizma. Planski pristup uzgoja i sajam polako, ali sigurno daju i prve „opipljive“ rezultate. Ramska šljiva može se pronaći na policama trgovačkih lanaca kao svježe voće, ali i kao drugi proizvod, posebno suha šljiva. Budući da je već odavno, početak druge polovice mjeseca rujna, neslužbeno i početak sezone branja šljiva ovih dana u mnogim šljivicima mogu se vidjeti berači. Da se i na „kućnom pragu“, uz trud i upornost može raditi i zaraditi, primjer je i Ivo Jozić (Mimić) i njegova obitelj koju smo zatekli u njihovom šljiviku.

Ivo je prije nekoliko godina zasadio voćnjak po svim pravilima struke i posljednjim standardima koji se primjenjuju u voćarstvu. Iako mlade, sadnice su donijele bogat urod. Na brojnim stablima urod neodoljivo podsjeća na grožđe. Ove godine, Ivo će ubrati pet tona (ramski rečeno: pedeset metara) i unaprijed je osigurao plasman. Trgovački lanac „Baković“ iz Tomislavgrada vlasnika Zdenka Bakovića za svoje potrebe, po cijeni od 1 KM po kilogramu otkupio je sav urod. Iako su brojni Ramci skloni pesimizmu i razmišljanju kako se ovdje ništa ne isplati, Ivo i njegova obitelj su dokaz da nisu u pravu. Ako se shvati da se i ovdje, uz rad i trud može solidno zaraditi, neće nam trebati odlasci za zaradom po brojnim gradilištima i državama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rama-prozor.info