FOTO  Obilježena obljetnica stradanja na Maglicama

rama maglinci
Istu sudbinu podijelila su sva ramska naselja i teško je naći neku obitelj koja tih dana nije izgubila nekog od bliže ili daljnje rodbine. Jučer, na 68. obljetnicu pokolja stanovnika sela Maglica na mjestu Odornica kod spomen obilježja služena je sv. misa za sve poginule na Maglicama, njih 24.

Uz suslavlje Bože Grbeša sv. misu predvodio je fra Branko Malekinušić. Na  68. obljetnicu stradanja došli su rodbina i prijatelji poginulih među kojima su bili i oni iz Zagreba, Pleternice, Požege i Osijeka. U propovijedi, između ostalog fra Branko je istakao da nevine žrtve ne smiju biti prepuštene zaboravu, a to se posebno odnosi na mlađe generacije. Nakon sv. mise izrečena je molitva (opijelo) za sve pobijene.

Podizanjem spomen obilježja na mjestu stradavanja učinjen je korak u otimanju žrtava od zaborava. Ostaje nada da će i druga mjesta slijediti ovaj primjer i barem na ovaj način ispuniti obvezu prema nevinim žrtvama.

Doprinos u otimanju od zaborava, svakako treba spomenuti ramske fratre koji su odmah nakon što se smjelo javno spomenuti četničke zločine, započeli s komemoracijom svim ramskim žrtvama. Prema podacima, tih dana četnici su pobili više od 1000 Hrvata. Dan sjećanja na sve ramske žrtve obilježava se svake godine, druge nedjelje u listopadu.

 

 

 

izvor: rama-prozor.info