FOTO  Herceg-Bosno tebe Rama brani!

HVO, Rama

Na granicama Rame, branila se Herceg Bosna ali i Hrvatska. O teretu koji je brigada podnijela najbolje kazuju činjenice da je poginulo preko stotinu vojnika, a ranjeno ih preko 250. Uz vojnike, poginula su i dvojica zapovjednika, a četvorica ranjena. U organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata, danas je obilježena osamnaesta obljetnica formiranja brigade Rama.
Program obilježavanja započeo sv. Misom u crkvi Presvetog Srca Isusova u Prozoru za sve poginule branitelje. Nakon sv. Mise, ispred spomenika svim poginulim braniteljima brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće. Nakon polaganja vijenaca, u Kino dvorani sve okupljene, a posebno bivše pripadnike brigade Rama, prigodnim riječima pozdravio je načelnik opčine, dr. Jozo Ivančević.

Nakon načelnika, nazočne je pozdravio jedan od ratnih zapovjednika brigade Rama, Marinko Zelenika i u kratkim crtama podsjetio na ratni put brigade. Nakon govora ratnog zapovjednika prikazan je dokumentarni film o brigadi Rama koji je sve nazočne, a posebno branitelje podsjetio na vrijeme stradavanja, ali i na vrijeme ponosa i slave kad se Rama branila i obranila. Obilježavanju Dana brigade Rama, nazočio je i veliki broj predstavnika braniteljskih udruga Iz R. Hrvatske, posebno iz Zagreba i Vukovara. Također, danas je  u Ramu došao veliki broj  bivših pripadnika brigade, koji danas  žive daleko od Rame (Zagreb, Osijek, Split...) Oni koji nisu mogli danas doći u Ramu, obljetnicu formiranje brigade obilježili su u Zagrebu.

rama-prozor.info