Elektroprivredi iscurili deseci milijuna eura

Ako je godina kišna, bit će i novca. Napuni se Ramsko jezero, pa hidroelektrana Rama proizvodi struju, od čega općini pripada financijska naknada od 0,01 posto od cijene KWh struje.

Pa je kišne 2010. godine Općina u to ime inkasirala 7 milijuna maraka, odnosno tri i pol milijuna eura. Prošle dvije ostali su zbog suše praktično bez prihoda. No, zimus je, na veliku radost stanovnika Prozora-Rame, mjesecima padalo kao iz kabla, a okolne planine još su prepune snijega.

- Istina, radosno smo trljali ruke računajući da će naknada od JP Elektroprivreda HZ Herceg Bosne popuniti ispražnjenu općinsku kasu - govori nam općinski načelnik Jozo Ivančević. Kad tamo, iz JP HZ HB doznamo da jedna od dvije turbine nije u pogonu, jer obavljaju remont postrojenja. A jezero prepuno, voda stigla do kritične kote, pa je ispuštaju preko brane. Umjesto da proizvodi struju, ona odlazi u potok.

Tako da samo naša općina svaki dan gubi oko 20.000 maraka, mjesečno oko 700 tisuća, a to se događa već dva mjeseca. I još će voda danima beskorisno teći preko brane. A koliko tek gubi Elektra, to se mjeri desecima milijuna eura. Budali ni Bog ne može pomoći. Zašto su počeli remont jesenas, to nikomu nije jasno.

Izmišljaju opravdanja
Odgovor na ovo pitanje načelnika Ivančevića pokušao sam saznati u Elektroprivredi, pa sam nazvao direktora proizvodnje Roberta Križana, koji danima ne odgovara na pozive načelnika.

- Znate, remont je dogovoren i novci odobreni još 2007. godine, ali ne znam zašto prethodna uprava to nije učinila - veli mi Križan. A što se tiče termina za početak remonta, tu imamo obveze prema izvođačima radova, to su ugovori...

To je bio međunarodni natječaj... I nismo se nadali. Tko je mogao očekivati da će pasti ovoliko kiše, snijega...

Prethodne dvije godine bile su sušne.

- Joj, joj, hvata se za glavu načelnik Ivančević kada sam mu kazao čime se i kako pravdaju u Elektri. Pa kako nećeš očekivati kišu u jesen, snijeg zimi i topljenje snijega u proljeće?! To je normalna pojava, kao što su normalne ljetne suše. I umjesto da se povede razgovor o odgovornosti onih koji su tako nešto dopustili u najjačem poduzeću u Herceg-Bosni, oni izmišljaju opravdanja koja ni djeca ne bi prihvatila.

- Još sam nešto zaboravio kazati - dodaje načelnik. Evo, nedavno su se doslovno potukli u zgradi Elektroprivrede za fotelje dok je višak vode iz našeg jezera tekao preko preljeva, umjesto da proizvodi struju. Narod ovdje zna tko pije, tko prolijeva i tko plaća, ali to ne znaju oni koji bi trebali znati.

Nakon svega žao mi Boga. U Elektroprivredi su ljuti na njega. Nu, dvije zime zaredom slao manjak vode, a ove godine višak. Je Bog, ali ne zna, brate, umjeriti.

Petar Miloš/Slobodna Dalmacija