Druženje medija u Rami i foto safari na Ramskom jezeru

J.P. Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar za novinare i medijske djelatnike organizirala je jučer foto safari i druženje na Ramskom jezeru.

U povodu 45 godina najveće hidroelektrane u elektroenergetskome sustavu JP Elektroprivreda HZ HB
HE Rama najveća je hidroelektrana u energetskom sustavu JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar. Od početka proizvodnje prvih kilovata električne energije, davne 1968. godine, neprestano je radila s kratkim prekidanjima samo za vrijeme Domovinskoga rata 1993. godine.
HE Rama važna je ne samo po instaliranoj snazi od 160 MW i prosječnoj godišnjoj proizvodnji električne energije od 650 GWh što čini oko 50% godišnje proizvodnje poduzeća, nego i po svojoj specifičnoj izgradnji, prirodnim preljevom vode na branu s armirano - betonskim ekranom koja je u to vrijeme bila najveća u Europi. Od završetka Domovinskoga rata do 2002. godine aktivnosti na revitalizaciji bile usmjerene povećanju životnoga vijeka hidroelektrane, a odnosile su se na sanaciju građevinskih objekata i revitalizaciju elektrostrojarske opreme u što je uloženo preko 20 milijuna eura.
U tom razdoblju saniran je dovodni tunela i čvorište vodostana. U strojarnici je ugrađena nova suvremena upravljačka, mjerna i zaštitna oprema Instalirani su novi naponski i turbinski regulatori na agregatima, zamijenjeno staro i ugrađeno novo rasklopno postrojenje 220 kV u GIS izvedbi, postrojenje 35 kV, te komplet novi sustav izmjeničnoga i istosmjernoga razvoda i moderni SCADA sustav.
Umjesto starih uljnih kabela 220 kV, položeni su eko-kabeli s polietilenskom izolacijom. Ugrađen je mrežni transformator 220/35kV preko kojega je osigurano napajanje općine Rama-Prozor iz elektrane, u slučajevima nestanka distributivnoga napona.
45. godina HE RAMA
Ove je godine 45 godišnjica puštanja u pogon HE Rama, a kako bi se produljio njezin radni vijek bilo je nužno izvršiti složene radove za nastavak proizvodnje električne energije. Realizacija projekta revitalizacije počela je prije 5 godina, projekt je ukupne vrijednosti 39 milijuna eura od čega se najveći dio odnosi na kredit i grand sredstva KfW-a, a ostalo na vlastita sredstva i sredstva iz proračuna Federacije BiH.
Sukladno ugovorima radove na agregatu 1 izvodi konzorcij Končar-KET Zagreb & Litostroj Power Ltd Ljubljana sa svojim podizvođačima: "SPIN" d.o.o. Posušje i "Brinell" d.o.o. Sinj, dok radove na zamjeni blok transformatora izvodi tvrtka Končar energetski transformatori d.o.o. Zagreb, sa svojim podizvođačima: "HELB" d.o.o. Dugo Selo i "Nevistić Commerce" d.o.o. Tomislavgrad. Završen je ugovor sa Simensom d.o.o. Sarajevo koji se odnosio na proširenje 220 kV postrojenja.
Svi poslovi na rekonstrukciji agregata 1 i zamjeni blok transformatora 1 u HE Rama idu prema predviđenom planu. Radovi na agregatu br.1. su u tijeku, pri završetku je montaža i priprema za ispitivanje i puštanje agregata u probni rad koji bi trebao započeti do kraja srpnja 2013. godine. Nakon uspješno okončanoga probnog rada agregata br. 1., počet će rekonstrukcija agregata br.2. i zamjena blok-transformatora br.2.
Na rotoru je izvršena demontaža i preizoliranje polova rotora, zamjena ventilatorskih sklopova, te zamjena ili dorada još nekih dijelova. Na turbini su promijenjeni: turbinski ležaj, servomotori sprovodnog aparata, brtveni sklop sa sustavom hlađenja uz još neke sitnije dijelove. Ostali su dijelovi turbine demontirani, a nakon kontrole i obrade u hidroelektrani i tvornici, ponovno su ugrađeni. Planirana je ugradnja i novoga zajedničkog on-line monitoring agregata i blok-transformatora. Stari blok-transformator zamijenjen je novim i izvršena je izrada nove uljne jame.
Revitalizacijom se snaga pojedinog agregata od 90 MVA povećava snaga na 100 MVA (111 MVA MCR).
Inače, HE Rama upošljava 85 radnika dobre kvalifikacijske strukture, a u prvih pet mjeseci ove godine za korištenje akumulacije Ramskoga jezera općini Rama uplaćeno je 2.116.344,00 KM.
Uz zakonske obveze prema lokalnoj zajednici, EPHZHB svoj doprinos daje i kroz sponzorstvo raznim kulturnim, sportskim i socijalnim ramskim institucijama.

Izvor : rama-prozor.info