OKUSI HERCEGOVINE Hercegovačka kajgana od kuka, mladog luka i pršuta

Kuke s jajima
Ilustracija/ Hercegovina.info

Prije nekoliko dana pisali smo od dobrim stranama i blagodatima hercegovačkih kuka. Stoga vam danas uz pomoć prof. Tomislava Radića dugogodišnjeg ugostitelja iz Ljubuškog donosimo recept za Hercegovačku kajganu od kuka, mladog luka i pršuta.

"Kajgana je najčešći način pripreme kuka u Hercegovini te svatko ima svoj način pripreme i izbor namirnica. Još uvijek nije lako u prirodi pronaći mnogo kuka, iako već sredinom ožujka dobar i iskusan berač može pronaći dovoljnu količinu za lijep obiteljski obrok. Prije pripreme, kuke uvijek isprati s mlazom hladne vode i posušiti."

Kuke s jajima

Priprema

"Kod pripreme kajgane je nekoliko stvari bitno. Dobro umutiti jaja kako bi se zrak izmiješao s bjelanjkom i žumanjkom i da je pečemo na srednjoj vatri. Preporuka je da na zagrijanu tavu dodamo extra djevičansko maslinovo ulje, malo maslaca, i na kolutiće isjeckan mladi luk. Prodinstati dvije minute, pa dodati kuke nasjeckane na komadiće dužine 2 centimetra, i na listiće rezani pršut."

Kuke s jajima

"Nastavimo miješati još nekoliko minuta pa dodamo prethodno promiješana jaja, sol i malo mlijeka. Vješto miješamo pokretom ruke i kuhače te ih skinemo prije nego jaja uhvate koricu po vrhu. Na sve to dobro je naribati livanjski sir i politi maslinovim uljem. Uz ovo jelo preporučujem i hercegovačku žilavku 2020. godinu."

Kuke s jajima

Hercegovačka kajgana od kuka, mladog luka i pršuta

Sastojci za dvije osobe:

6 domaćih svježih jaja
Jedna vezica kuka, oko 150 grama
jedan mladi luk
0,5 dl extra djevičanskog maslinovog ulja
0,5 dl mlijeka
50 g pršuta
20 g Livanjskog sira

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.