Sindikat Radija tuži poslodavca i osnivača

Međutim, na to ni hrvatski političari nisu ostali ravnodušni pa su po tko zna koji put djelatnicima ove medijske kuće dali bezbroj lažnih obećanja. No, što se tiče rješavanja zahtjeva koji je postavio sindikat jedinog radija na hrvatskom jeziku u BiH, nema još nikakvih pomaka, što djelatnicima ne ostavlja previše izbora za daljnje reakcije. Stoga bi, po riječima Mije Kelave, predsjednika Sindikata spomenutog javnog emitera, uskoro mogle uslijediti i tužbe protiv odgovornih za trenutačnu situaciju.

Dugogodišnja malverzacija

Kelava smatra da će se spomenuti štrajk teško prekinuti u skoroj budućnosti s obzirom da je pokrenuo i cijelu lavinu  nekih drugih zbivanja. U teškoj situaciji i  glušenju odgovornih osoba na probleme ove medijske kuće, po njegovim riječima, izvukle su se i mnoge  druge  dugogodišnje činjenice, koje su očiti primjer već dugo zastupljene malverzacije. Tvrdi da pored navedenih zaostataka i  neplaćenih toplih obroka, neuplaćeni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje su došli kao sol na ranu. Stoga, osvrnuvši se na dosadašnji tijek zbivanja, Kelava vjeruje da su odgovorni očekivali kako će djelatnici na osnovi nekih obećanja odustati od štrajka, ali po njegovim riječima,  poučeni dosadašnjim obećanjima i zavlačenjima, nisu mogli još jednom nasjedati takvim pričama. Da su bili u pravu, najbolje je pokazala samo jedna uplata pristigla na račun ove kuće i to od HKD-a Napredak na čelu s Franjom Topićem, koji je djelatnicima omogućio osvježenje već davno opustjelih novčanika i dostojanstven doček Božića i Nove godine.

Ostvarenja prava

Najveći poraz u cijeloj priči doživio je sa svojim kolegama u činjenicu da vodeće hrvatske političke stranke i na osnovi ove situacije sebi kupe poene i to na jedan od najnižih načina.
“Umjesto da se radi nešto na rješavanju problema, svi peru ruke i to na način da prebacuju krivnju jedni na druge”, ljutito je kazao Kelava. Stoga smatra da će biti prisiljeni angažirati odvjetnika koji će riješiti njihov status. Kaže da ne vidi način za ostvarivanje osnovnih prava, pa će stoga poslovodstvo ove medijske kuće i njezin osnivač naći rješenje na sudu.

dnevni list