Izdalo strpljenje: "sedma sila" na ulici

Najodgovornijim smatraju županijskoga premijera Srećka Borasa koji dolazi iz te stranke i njegovu vladu te su zbog toga i održali prosvjed ispred stranke.

Pred gašenjem

– Mi smo pred gašenjem, ali kako se ne bi dogodilo to najgore i kako ne bismo izgubili dozvolu za emitiranje programa, mi smo bili prisiljeni izići na ulicu i još jednom vodećim političkim dužnosnicima u ovoj županiji ukazati na ozbiljnost cijele situacije. Žurno je potrebno riješiti naš pravni status i osigurati održivo financiranje – kazala je članica sindikata Željka Šunjić.

Podsjetimo, prije tri godine donesena je odluka o prebacivanju osnivačkih prava Hercegovačke radio-televizije Mostar sa grada na tri županije: Zapadnohercegovačku, Hercegbosansku i Hercegovačko-neretvansku. Prve dvije obavile su svoju zadaću, no Hercegovačko-neretvanska županija na tom planu nije učinila ništa.

Prazna obećanja

– Gospodin Boras i njegova vlada po pitanju svih naših problema nisu učinili baš ništa. Mi se vrlo dobro sjećamo izborne kampanje otprije tri godine, kada su Boras i njegov stranački šef Božo Ljubić isticali važnost javnih, elektronskih medija na hrvatskom jeziku i obećavali kako će, ako zadobiju povjerenje biračkoga tijela, naše probleme staviti na prvo mjesto. Gdje smo danas: stanje u medijima nikad nije bilo gore! – istaknula je Šunjić dodavši da su za ovo vrijeme kadrovski oslabjeli, a oprema je zastarjela.

Predsjednik Unije neovisnih sindikata Federacije BiH Josip Milić podsjetio je kako je prilikom donošenja rebalansa županijskoga proračuna u studenom i prosincu prošle godine obećano da će biti izdvojena sredstva i za potporu medijima, ali da ništa nije učinjeno.

Inače, zaposlenici HRTV-a Mostar u prošloj su godini primili tek četiri plaće. Ako se ne poduzme ništa u rješavanju njihovih problema, najavili su nastavak prosvjeda pred sjedištem županijske vlade, skupštine i HDZ-a 1990.

slobodna dalmacija