FOTO  Predsjednik Čović otvorio izložbu Marina Topića, mostarski likovni događaj godine

Marin Topić
...predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović svečano je postav proglasio otvorenim, poručivši okupljenomu mnoštvu u Galeriji Aluminij kako su Topićeva platna vrijedna divljenja i kako smo svi mi baštinicima onoga što ovaj slikar stvara svojim kistom.

Otvorenje postava Zemlja humska - kist i Krist, kojim Topić obilježava četrdeset godina svojega umjetničkog stvaranja, darovalo je gradu na Neretvi dosad neviđeni spektakl s više od 500 posjetitelja za koje su i dva prostrana galerijska salona bila pretijesnima.

- Marin možda nema atelje, ali suradnike ima u svima nama. To je dokazuje i ova i sve njegove prethodne, a pokazat će i sve njegove buduće izložbe - kazao je predsjednik Čović, dok je direktor Aluminija d.d. Mostar Mario Gadžić iskazao počašćenost činjenicom da je autor želio upravo u Aluminijevomu hramu kulture obilježiti svoj značajni jubilej, dometnuvši kako je ovo otvorenje nedvojbeno najposjećenijim u dugih 17 godina postojanja Galerije.

- To je zapravo pokazateljem činjenice na koji način poklonici likovnosti reagiraju na Topićevo slikarstvo i koliko cijene i ono što stvara i njega kao čovjeka, kao dijete ovoga grada - komentirao je Gadžić, izazvavši emotivnu reakciju samoga autora koji je za mikrofonom kazao: Oprostite mi što sam emotivan, što sam Mostarac i Hercegovac, jer mi Mostarci ludo volimo i Mostar i Hercegovinu.

Topić je, prekidan pljescima oduševljene publike, pojasnio kako samo radi ono što osjeća i kako sve što stvara poniče iz njegova djetinjstva koje niti može niti hoće zaboraviti.

- Živio sam u Njemačkoj, u Americi, pokušavao slikati tamošnje krajolike, ali nigdje nisam osjetio tu toplinu i tu svjetlost koju osjećam ovdje, na ovomu kamenu - rekao je ganuti slavljenik.

Likovni kritičar Ivan Vukoja, autor prigodnoga kataloškog osvrta, zaključio je kako je ime postava slikarevim životnim i autorskim credom, dok njegov kolega, akademik Tonko Maroević, ističe Topićevu volju da se svijet oko sebe uhvati što integralnije, punije, ne samo fizički nego i metafizički.

Izložbu su, pod visokim pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva BiH, zajednički organizirali Galerija Aluminij i Matica hrvatska Mostar, a počasni predsjednik Matice, akademik Josip Muselimović, ocijenio je kako za Marinove slike ne treba umjetnička naobrazba, ne trebaju riječi i jezik, jer će vam oko sve reći, jer se jedino oko ne može prevariti.

Iskazavši osobitu radost što je ova velebna izložba postavljena u prestižnoj Galeriji Aluminij, predsjednica Matice dr. sc. Ljerka Ostojić iskoristila je prigodu i, u ime Predsjedništva MH Mostar, direktoru Odjela korporativnih komunikacija Aluminija Darku Juki uručila Veliku povelju zahvalnosti za promociju i afirmaciju kulture u gradu na Neretvi, a napose za osobit doprinos Mostarskomu proljeću - Danima MH Mostar.

- Gotovu su postigli nemoguće, gotovo su me ostavili bez teksta - kazao je ganuti Juka, zahvalivši Matici i pozdravivši slikarskoga barda koji je, kako je kazao, strahovito utjecao na umjetničku zbilju ovoga podneblja, naslikavši neke od kultnih radova naše novije povijesti.

- Ugostili smo njegov genijalni Sumrak bogova, njegove kraljicu Katarinu i Humsku Veneru, sve one njegove oblutke, šipke, platane, Neretvu, sve ono što jest njegova Zemlja humska, iz kista i od Krista. Možda ih ima još koji znadu onako naslikati neretvanski oblutak, ali nitko drugi ne može postići da Neretva teče preko slikarskoga platna! Marinov je genij ne u onomu cvijeću Cvjetne nedjelje, nego u otučenim rubovima onoga limenog lavora i u onomu raspuknutomu šipku na tronošcu, koji nam vraćaju mirise djetinjstva - izjavio je Juka, s kojim se Vukoja složio u posebnomu oduševljenju najrecentnijom Marinovom slikom.

- Stari emajlirani lavor s otučenim rubovima u vlatima trave i cvijeća, a unutra plutajuća cvjetna rapsodija na vodi koja nas svojom likovnom čarolijom, poput Proustovih kolačića, vraća u djetinjstvo, u vrijeme kada su nam i ruke i obrazi bili ne samo čisti nego i mirisni - nadahnuto je govorio ravnatelj HNK Mostar.

Svečanost otvorenja glazbeno su oplemenili članovi Gudačkoga kvarteta Simfonijskoga orkestra Mostar, a izložba koju su sponzorski pomogli Vlada HNŽ-a, Aluminij d.d. Mostar, HT Eronet, HP Mostar, Elektroprivreda HZ HB, Rektorat i FPMOZ Sveučilišta u Mostaru, dostupnom za besplatno razgledanje ostaje sve do kraja mjeseca studenog. Djelatno vrijeme Galerije Aluminij jest od 7 do 20 radnim danima i od 9 do 14 subotom.

Inače, Marin je Topić rođen u Mostaru, 3. srpnja 1957. godine. Prvu uljanu sliku naslikao je kao trinaestogodišnjak. Završio je arhitekturu u Sarajevu 1981. i upravo te godine naslikao Gospu Međugorsku. Prvu je samostalnu izložbu imao 1982. u Franjevačkomu samostanu u Širokomu Brijegu, drugu 1983. u Zagrebu (RH), a treću 1985. u Sarajevu. Od 1987. godine, u Munchenu (Njemačka) studira slikarstvo devetnaestoga stoljeća, a 1989. odlazi u Californiu (SAD). U Mostar se vraća 1990. godine. U nizu uspjeha njegove plodne i burne karijere svakako se ističe velika monografska izložba iz 2006. godine (Zemlja humska) u rodnomu Mostaru, s kojom je Topić gostovao i u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, Sarajevu i u Podgorici (Crna Gora), te ju je vidjelo ukupno više od stotinu tisuća posjetitelja.