Postići dogovor kako bi se na jesen održali izbori za GV Mostara

Tamir Waser - Ljubo Bešlić

... u gradu, uoči sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira 21. i 22. svibnja. Nakon razgovora s mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, Waser je izjavio da još ima vremena za postizanje dogovora kako bi se na jesen održali izbori za Gradsko vijeće Mostara naglasivši kako to vrijeme brzo istječe, priopćeno je iz Gradske uprave Mostara nakon sastanka.

Vrijeme ističe
Podsjetio je da je prošlo više od godinu i pol otkad su se lokalni izbori u Mostaru trebali održati, te da građani itekako osjećaju posljedice političkog vakuuma u gradu na Neretvi. - Još ima vremena za pronaći rješenje, ali to vrijeme ubrzano istječe, kazao je Waser. Prvi zamjenik visokog predstavnika dodao je kako je odgovornost zbog ovakvog stanja u Mostaru isključivo na političkim strankama, a ne na međunarodnoj zajednici.

"Od 2010. i presude Ustavnog suda poznato je što se treba uraditi. Međunarodna zajednica bila je jako angažirana, održali smo više od stotinu sastanaka, ali naše ovlasti su ograničene. U konačnici, odgovornost je na izabranim političkim liderima koji moraju pronaći rješenje", kazao je Waser. Pohvalio je rad gradonačelnika i njegove administracije s obzirom na političke uvjete u kojima rade, odnosno, na činjenicu da godinu i pol Mostar nema Gradsko vijeće.

Bešlić je sa zamjenikom visokog predstavnika razgovarao o aktualnoj situaciji u Mostaru, od posljedica nasilnih prosvjeda u kojima je grad pretrpio veliku materijalnu štetu, te oko izrade gradskog proračuna, do razgovora o funkcioniranju komunalnih poduzeća.

"Nadam se da ćemo do kraja tjedna imati proračun, ali to neće riješiti sve probleme. Bez Gradskog vijeća ne mogu se riješiti problemi vezani uz funkcioniranje određenih segmenata Grada Mostara. Radimo što je u našoj mogućnosti da sustav funkcionira, ali što vrijeme više odmiče, situacija će biti sve kompleksnija", zaključio je Bešlić.

Stavovi stranaka
Nakon sastanka s gradonačelnikom Mostara, prvi zamjenik visokog predstavnika održao je niz sastanaka s predstavnicima najjačih političkih stranaka u Mostaru. Razgovarano je o političkoj situaciji, te dosadašnjim razgovorima koje su stranke međusobno vodile o problemu Mostara. Waser je iznio stavove međunarodne zajednice, a predstavnici stranaka svoje viđenje rješenja pitanja Mostara.

Večernji list