FOTO  Najava projekta “Građani u procesu izbora”

Preko 140.000 nevažećih glasačkih listića na opštim/općim izborima 2010. godine, pobudilo je sumnju građana u regularnost izbora.

Spremno dočekujući lokalne izbore u BiH, Udruga „Humanitarna organizacija Altruist" Mostar u saradnji sa Udruženjem građana "DON" i sa partnerskim organizacijma prati predizborni i izborni proces u preko 15 opština/općina u BiH.

Građani u procesu izbora je projekt koji realizira devet nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine: Udruženje građana "DON" u suradnji s partnerskim organizacijma, Centrom za građansku suradnju (Livno), Centrom za promociju civilnog društva (Sarajevo), Helsinškim Odborom za ljudska prava u Republici Srpskoj (Bijeljina), Demokratskim centrom Nove Nade (Foča), Oazom (Trebinje), Centrom za edukaciju mladih (Travnik) i Udruženjem Most (Gradiška) s ciljem vraćanja povjerenja građana u izborni proces, na način da potaknu mlade ljude i žene na izlazak na predstojeće Lokalne izbore.

Projekt financijra the U.S. Agency for International Development (USAID) putem Centra civilnih inicijativa (CCI).

Na posljednjim Opštim/Općim izborima 2010. godine, jedan od glavnih problema izbornog procesa je enorman porast nevažećih glasova u odnosu na prethodne izbore i u odnosu na susjedne zemlje. U zavisnosti od izbornog nivoa, za pojedine nivoe vlasti broj nevažećih glasačkih listića je iznosio oko 10%. Kao posljedica toga evidentan je pad povjerenja građana ali i političkih subjekata u regularnost izbornog procesa.

Ove godine pratimo izborni proces na lokalnom nivou na preko deset lokacija u BiH, gdje želimo afirmisati OCD i pojedince da postanu dio grupe aktivista koji preuzimaju odgovornost da utiču na promjene u svojim zajednicama. Formirana MREŽA orgnizacija će se baviti predizbornim, izbornim i postizbornim aktivnostima, raditi će na povećanju učešća građana za izlazak na izbore i vraćanju povjerenja u izborni proces.

Pored posmatranja izbora u predizbornom periodu Udruga „Humanitarna organizacija Altruist" Mostar u saradnji sa partnerskim organizacijma organizovat će Forume kandidata za načelnike opština/općina i javne tribune za opštinske/općinske odbornike/vijećnike na kojima će građani imati priliku postavljati pitanja i tražiti odgovore za rješavanje lokalne problema.

Izbori traju jedan dan, a rezultate osjećamo čitav život i zbog toga treba da na razne načine utičemo na pozitivne društvene promjene, stoji u priopćenju Humanitarne organizacije Altruis iz Mostara, koju je potpisala koordinator projekta Vedrana Alpeza.