Muftija Smajkić: Vraća se Herceg-Bosna, selimo iz Mostara!

Muftija Smajkić

Mostarski muftija Seid ef. Smajkić kazao je u intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz” da Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, ali i svi ostali hrvatski politički dužnosnici žele “reinkarnirati” Herceg-Bosnu, odnosno stvoriti treću, hrvatsku federalnu jedinicu, a od Mostara napraviti njezin stolni grad.

Prema Smajkićevim riječima, ako se to dogodi, za Bošnjake u Mostaru nema mjesta, mogu se samo seliti ili biti podanici.

− Krizom u Mostaru žele se stvoriti uvjeti da se dokine Ashdownov Statut za Mostar, koji je omogućavao ravnopravnost svih građana. Statut onemogućava da brojna hrvatska populacija, koja se drastično povećala u ratu, sama izglasuje gradonačelnika i da tako uzmu sve poluge vlasti. Tako bi Bošnjacima diktirali život i smrt. Dakle, oni isključivo žele supremaciju u Mostaru! Žele da se istočni dio Mostara jednostavno uguši. A ako se to dogodi, ovdje nema opstanka. Ako nam Hrvati na ovaj način uzmu Mostar, onda je Hercegovina pala! – kazao je ef. Smajkić.

Na ovakve radikalne muftijine izjave reagirao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, zapitavši zašto se netko boji da Mostar bude organiziran jednako kao Sarajevo, koje sada ima 94 posto Bošnjaka, ili Travnik s 85 posto bošnjačkoga pučanstva.

– Ne želim licitirati koliko danas u Mostaru ima Bošnjaka, Hrvata i Srba, i sada netko, zbog toga što bi mogao pretpostaviti da je ovdje većina Hrvata, ne želi gradu Mostaru da bude normalan grad, uređen kao i svi ostali – rekao je Čović.

I Zijad po Čoviću

Efendija Smajkić za sadašnje stanje u Mostaru najodgovornijim smatra hrvatske zastupnike u Gradskom vijeću koji, kako je kazao, ne žele provesti Statut u djelo. Odgovornim smatra i međunarodnu zajednicu koja je Statut nametnula, ali nije nametnula i njegovu provedbu onima koji ga ne poštuju.

S efendijinim stavovima slaže se i predsjednik GO SDA Zijad Hadžiomerović, koji ističe da ga zabrinjavaju Čovićeve izjave o stvaranju hrvatskoga entiteta.

– U Hercegovini se sve više podižu nacionalne tenzije i to dolazi od jedne strane – istaknuo je Hadžiomerovioć, dodajući da je sve u rukama međunarodne zajednice, koja može nametnuti pravedna rješenja za grad Mostar.

Inače, tijekom potpisivanja sporazuma o suradnji između HDZ-a BiH i HKDU-a Čović je naglasio kako Hrvati u BiH u konačnici žele državu organiziranu na tri razine vlasti, gdje bi na srednjoj razini imali svoju federalnu jedinicu sa sjedištem u Mostaru.

slobodna dalmacija