Mostar je na putu da postane hrvatski grad

Muftija Smajkić, Mostar
...za promjenu Statuta grada Mostara na osnovu sporne odluke Ustavnog suda BiH, ne može ništa napraviti i da će se sve to naprosto pretvoriti u "mlaćenje prazne slame".

Ekspertska skupina, naime, do kraja ovog tjedna mora pokušati naći rješenje za Mostar, a njihov naredni sastanak bit će održan u petak 8. lipnja.

"Ti stručnjaci ne mogu ništa napraviti. Sve je do politike. Sve ovo ide na štetu i grada Mostara, a samim time i Bošnjaka. Ozbiljno se bojim za sudbinu Mostara i Bošnjaka u njemu. Protežiraju se opcije koje Mostar vide kao hrvatski grad. To se više i ne krije. Predstavnici Hrvata otvoreno kažu da žele imati većinu u gradu i svog gradonačelnika. Sada se želi doći u poziciju da je u Mostaru sve završeno", izjavio je muftija Smajkić za Anadoliju.

Vjeruje da Hrvati "imaju vjetar u leđa međunarodne zajednice" kako bi došli do pozicije ispunjavanja njihovih starih političkih interesa u Hercegovini.

"Sve sam uvjereniji da Ustavni sud BiH samo izvršava naloge politike. Spoznao sam to iz više sastanaka koje sam obavio. Sve je to samo kamuflaža, a cilj je da Mostar bude hrvatski stolni grad. Nažalost, bošnjačka politika kasni u slučaju Mostara, kao i u slučaju Srebrenice. Bošnjački političari su dobro uradili za sebe, ali ne i za narod", smatra muftija Smajkić.

Napominje da stalno upozorava narod na težak položaj Bošnjaka u Hercegovini.

"Sada nam predstoji čitav niz važnih datuma iz obrambeno-oslobodilačkog rata u Mostaru. Ponovo ću govoriti i o spomenutim važnim činjenicama. No, postavit ću i jedno vrlo važno pitanje - zašto mi obilježavamo značajne datume obrane od agresije kada padamo u podjarmljeni odnos?! To nije pošteno radi naših šehida zbog kojih se okupljamo na tim mjestima. To pitanje stavit ću pred naše političare", istaknuo je muftija Smajkić.

Ustavni sud BiH je u svojoj presudi naložio Parlamentu BiH da promijeni Izborni zakon BiH u dijelu koji govori o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

U praksi to bi značilo ukidanje modela po kojem je svaka izborna jedinica daje isti broj članova Gradskog vijeća Mostara i uvođenje delegiranja vijećnika po principu "jedan čovjek jedan glas".