Mostarski muftija vrši pritisak na OHR

Muftija Smajkić

On je u intervjuu za jedan sarajevski medij poručio i to kako “su na sceni ratni planovi uništenja Islamske zajednice i Bošnjaka”. Po njemu je “uzimanje Mostara i cijele Hercegovine” dio nekakvog paklenog plana koji su kreirali Hrvati na lokalnoj mostarskoj razini, a svjetski moćnici i poslušnici iz SDA na nekoj višoj razini. Hrvatski čelnici u Mostaru uglavnom drže kako se mostarski muftija u stvari uključio u sinkronizirano razračunavanje s “izdajničkom” politikom Stranke demokratske akcije i, poglavito, s čelnikom Sulejmanom Tihićem. Crv sumnje u izdajničku politiku SDA, kad se tiče hercegovačkih Bošnjaka, provlači se raznim bošnjačkim krugovima na jugu zemlje već godinama i sada se, očigledno sračunato, smatraju mnogi političari, koristi trenutak za nove obračune.

Pritisci Bošnjaka

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije Ilija Filipović za Dnevni list je kratko komentirao Smajkićeve teške političke ocjena koje se tiču Mostara. “Želim biti uljudniji od Seida ef. Smajkića i neću komentirati njegove političke kvalifikacije, kao što niti on ne bi trebao ulaziti u političke ocjene. Zadnja mi je briga što kaže ef. Smajkić. On se ne bi trebao baviti političkom, nego Božjim poslanjem”, nastojao je biti suzdržan od polemike s mostarskim muftijom Ilija Filipović.
Predsjednik mostarskog HDZ-a BiH Denis Lasić kaže da miješanje vjerskih vođa u aktualne političke stvari nije u redu. “Nije u redu da vjerski vođe vode raspravu o ovakvim pitanjima, kao i o pitanjima poput onih kuda treba ići trasa koridora, tko treba biti gradonačelnik ili tko je gdje direktor”, kaže Lasić. Dodaje da je ovaj vid izlaska u javnost i jedan vid pritiska Bošnjaka na OHR prije odluke za Mostar i da taj isti OHR nikada nije donio povoljnu odluku za Hrvate.
“Ovdje je jedini problem taj što smo mi tražili da gradonačelnik bude Hrvat i da i Hrvati imaju gradonačelnika u jednom od većih gradova u BiH, što nas i sljeduje po nekom nacionalnom ključu”, kaže Lasić. Iz Gradskog odbora HDZ-a Mostar su demantirali i Smajkićeve tvrdnje da gradske vlasti namjerno ne ulažu u istočni dio grada.

Sijanje straha

Glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar smatra kako su neprihvatljivi i neprimjereni stil, ton i sadržaj intervjua efendije Smajkića, koji svoje političke teze ničim nije argumentirao.
“Mostar i građani Mostara ne žele poseban status, nego samo izbore, formiranje vlasti i izbor gradonačelnika kao i u svim drugim gradovima u državi. Ovdje se ne radi, kako tvrdi Seid ef. Smajkić, o nekakvom 'uzimanju Mostara' ili porobljavanju Bošnjaka ili pravljenju Herceg Bosne. Znamo dobro svi da je Mostar grad slučaj još od rata. Bilo bi jako štetno od svakoga grada praviti slučajeve i mi zapravo samo želimo izmjenu neprihvatljivoga Statuta. Ne znam kako se može govoriti o nekakvom strahu Bošnjaka u Mostaru, pa što bi tek onda mogli govoriti Hrvati za život na razini FBiH i države BiH.  Očigledno je kako je i intervju Seida ef. Smajkića u funkciji stvaranja straha, negativne psihoze i frustracija kod svoga naroda. To je istodobno i miniranje pokušaja pronalaska rješenja za Mostar. Mi u HDZ-u 1990. svakako prepoznajemo u tim političkim istupima čelnika jedne vjerske zajednice i svojevrsno unutarbošnjačko razračunavanje, točnije obračun s vrhom SDA u Sarajevu”, kazao je Veso Vegar.

dnevni list