FOTO  Mostarski studenti izradili 200 vizira za medicinsko osoblje i policiju

Viziri za medicinare
Hercegovina.info

Studenti Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike i Studentski zbor SUM zajedno sa sponzorima intenzivno rade na izradi zaštitnih vizira za medicinsko osoblje, ali i za sve one kojima je to potrebno.

Jedna od incijatora ovog projekta je predsjednica Studentskog zbora FSRE, Laura Bogdan koja u razgovoru za hercegovina.info govori o projektu, te potpori koju im pružaju gospodarski subjekti u Hercegovini.

Kako ste došli na ideju za izradu vizira i tko sve sudjeluje u ovom projektu?

Ovih dana kao i mnogi, više vremena provodim surfajući internetom i gledajući TV. Kolega Antonio Raič i ja smo vidjeli da je inicijativa pokrenuta u BiH i HR te smo diskutirali o ideji i njezinoj realizaciji u Mostaru. Odlučili smo se javiti dekanu izv. prof. dr. sc. Željku Stojkić i predložiti mu da započnemo s izradom što prije. Prihvatio je našu ideju i otvorio nam vrata radionice. U projektu sudjeluju studenti Sveučilišta u Mostaru, nas 15-ak, ovim putem se zahvaljujem na njihovom izdvojenom vremenu.

Koliko ste dosada uspjeli izraditi vizira i kome su oni sve dostavljeni?

Napravili smo više od 200 zaštitnih vizira. Na početku smo bili u kontaktu sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom u Mostaru i njima smo dostavljali vizire, a potom su nam se počeli javljati i ostali kojima su potrebni. Dosad smo vizire donirali SKB-u, Domu zdravlja Mostar, Staračkom domu u Ljubuškom, MUP-u HNŽ, Majčinom selu, poliklinici Futura i ostalima.

Kako teče izrada jednog vizira, koliko je potrebno vremena za izradu istoga i koji se materijali koriste?

Što se tiče postupka proizvodnje, 3D printanje je jako dugotrajan, ali precizan proces. Model okvira koji printamo smo preuzeli sa web stranice tvrtke Prusa iz Češke koja se inače bavi proizvodnjom 3D printera. Okvir vizira printamo od materijala tzv. filamenta ili laički rečeno plastike. Da bi se isprintao jedan okvir potrebno je u prosjeku 2 do 3 sata. Na isprintani okvir stavlja se folija koja pokriva lice, guma koja drži zaštitni vizir na glavi, te potom slijedi dezinfekcija i spremanje u vrećice.

Tko vam sve pomaže u izradi vizira i koliko su se privatne tvrtke uključile u ovaj projekt i pomogle vam pri realizaciji istoga?

Kao što sam već spomenula najzaslužniji za realizaciju ovog projekta su studenti koji su bili spremni doći u radionicu i krenuti s radom. Ali naravno, ovim putem bih se željela zahvaliti svim tvrtkama i ljudima koji su nam odlučili pomoći kako posudbom 3D printera tako i financijski: Macom, Feal, Intera Technology Park, SPARK, Emerus Extrusion, Print 4you, Udruga za Down sindrom, Atheling soft, OŠ Petra Bakule, TEM Mandeks, Narodna knjižnica HNŽ Mostar, Studio keramike Brotis i Andrea&Giovanni, te studentima FSRE-a koji sudjeluju u printanju okvira i također svima onima koji nesebično ulažu svoje vrijeme u izradu samih zaštitnih vizira. Drago nam je što su prepoznali našu inicijativu kao važnu i pomogli nam učiniti dobro djelo.

Koji je plan za sljedeće dane, nastavljate li sa izradom vizira, i kako gledate na cijelu situaciju s koronavirusom, vjerujem da svi jedva čekate povratak u studentske klupe?

U planu nam je izrađivati zaštitne vizire sve dok postoji potreba za njima na našim prostorima. S pozitivnim mislima idemo dalje i vjerujemo da ćemo u budućnosti koristiti 3D printere za neke pozitivnije stvari. Nadamo se da će se novonastala situacija što prije stišati i da će se sve vratiti u normalu.