Mostarski osnovnoškolci već dva dana ne dolaze na nastavu

...na nastavu jučer nije došlo 86 od ukupno 250 učenika. Slično nam je potvrdio i Saša Jarmanović, ravnatelj osnovne škole u mjestu Buna južno od Mostara, kazavši kako u ovu školu jučer nije došla ''velika većina učenika''.

Bez prijevoza

- Većina učenika nije došla ni u ponedjeljak ni u utorak na nastavu i to iz onih mjesta koja gravitiraju osnovnoj školi na Buni. To su mjesta Žitomislić 1, 2 i 3 te Ortiješ i Hodbina. Prijevoz učenika na nastavu nije organiziran. Kao ravnatelj imam informaciju da se Grad i Županija ne mogu dogovoriti tko je nadležan da plati materijalne troškove, odnosno prijevoz učenika do škole koji bi morao biti besplatan, izjavio je Jarmanović.

Također, dodao je kako roditelji vjerojatno u znak prosvjeda, jer im djeca nemaju osiguran besplatan prijevoz do škole, bojkotiraju početak školske godine.

- Ne mogu kazati koliko točno djece nije na nastavi jer su neki roditelji i doveli svoju djecu. Nije situacija da nitko nije na nastavi, ali velika većina djece je ostala kod kuće umjesto da su u školi, rekao je Jarmanović.

Lauš, pak, navodi kako je katastrofalan podataka da u osnovnoj školi u Rodoču koja ima 250 učenika, jučer na nastavu nije došlo čak njih 86.

- Roditelji su donijeli odluku da djecu neće slati na nastavu sve dok se ne postigne dogovor osnivača škola, tj. Grada Mostara i Vlade HNŽ-a o plaćanju troškova. Na nastavu djeca ne dolaze u 3. osnovnu školu, OŠ "Ivan Gundulić" na Rudniku, niti u škole na Buni, Kruševu i u Rodoču. Ovo je katastrofa, rezigniran je Lauš.

Dodaje i kako se još jednom u Mostaru i HNŽ-u pokazuje koliko vlast i institucije koje vode obrazovanje nemaju nikakvoga interesa da se ''obrazovanje digne na neku višu razinu''.

- Davno je donesena presuda Ustavnoga suda FBiH kojem se utvrđuje tko što treba financirati. No, kod nas se osnivači škola, odnosno Grad Mostar i Vlada HNŽ-a nikako da dogovore tko je to odgovoran da snosi troškove. Mi u Sindikatu nismo odmah htjeli alarmirati ni javnost ni roditelje, i to zbog učenika, a posebice prvačića, kako bi nastava ipak krenula na vrijeme. Dogovor je bio da će se općine kao osnivači osnovnih škola i Županija dogovoriti tko će financirati osnovno obrazovanje. Ako se ne dogovore do početka listopada, mi ćemo biti primorani obustaviti nastavu i stupiti u štrajk, rekao je Lauš.

Također, Lauš je podsjetio kako je presudom Ustavnoga suda FBiH odlučeno da županijska Vlada treba snositi troškove prijevoza i ostale materijalne troškove osnovnih škola.

- Međutim, u Vladi tu presudu tumače sasvim drugačije. To govori da predstavnici Grada moraju sjesti s ljudima iz Vlade HNŽ-a i naći način financiranja. Ovo sad što se događa nije normalno stanje. Županija mora poštivati odluku Ustavnoga suda, izjavio je Lauš.

Rok od 15 dana

Iz Vlade HNŽ-a jučer nije bilo moguće dobiti izjavu o ovoj temi, a ministar obrazovanja HNŽ-a Zlatko Hadžiomerović uopće nije bio dostupan medijima.

S druge strane, Božo Ćorić, načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara je za Oslobođenje kazao kako ne želi davati izjave za medije, no ipak je naglasio kako je presuda Ustavnoga suda BiH na strani Grada Mostara.

- Grad Mostar se brani presudom Ustavnoga suda dok Županija nema novca. Pokušat ćemo napraviti jedan sastanak svih načelnika općina iz HNŽ-a s predstavnicima Županije i pokušati ovo riješiti. Znamo gdje su problemi. Sindikati će nam dati rok od 15 dana da se ovo riješi. Ako se ne riješi, onda će stupiti u štrajk. Školama nisu uplaćeni materijalni troškovi za srpanj i kolovoz, rekao je Ćorić.

Oslobođenje