Mostar opet grad slučaj: Eksperti gubili vrijeme na dogovorima

Zadaća stručne skupine, koju je formiralo Gradsko vijeće, bila je napraviti zajednički prijedlog načina provedbe odluke Ustavnog suda u vezi sa Statutom Mostara, imajući u vidu odluke Ustavnog suda i sve zakone koji su propisani u zemlji, uključujući Ustav koji mogu koristiti da bi došli do rješenja. Ovakav ishod je bio i za očekivati, s obzirom da sve tri strane imaju svoje stavove koji su mnogo različiti i čvrsto stoje iza istih.

Na sastanku je zaključeno da nije postignut konsenzus o predloženim i ponuđenim rješenjima, te je odlučeno da se u idućem tjednu dostaviti informacija Gradskom vijeću o radu povjerenstva, o ponuđenim prijedlozima kao i o komentarima koji su dati ne iste.

Nakon upriličenog sastanka član skupine Slaven Bevanda predložen od Kluba Hrvata je kazao kako se nije ni o jednom prijedlogu postigao konsenzus, te stoga više nije bilo potrebe za daljim radom.

Božo Žepić, također zastupnik Kluba Hrvata je pojasnio kako od postojeća četiri prijedloga, dva podrazumijevaju potpunu reorganizaciju grada Mostara i novu sistematizaciju, jedan se uopće ne odnosi na odluku Ustavnog suda, a samo jedan ide izravno na provedbu odluke Ustavnog suda uz male korekcije.

- Mi smo se oko toga usuglasili, ali ono što je ostalo neusuglašeno je formalno - pravna strana tog pitanja. Naime, propust je napravio Ustavni sud koji je poništio istovjetne odredbe Statuta i izbornog zakona, a nije te odredbe iste poništio u Ustavu Federacije. Sada Bošnjačka strana kaže, da kada bi drugačije odlučili ne bi bilo sukladno Ustavu Federacije, istaknuo je Žepić.

Dodao je kako je to jedan razlog, a drugi je taj što Parlamentarna skupština nije donijela izborni zakon, a to su formalno- pravni razlozi na koje se jedna strana poziva.

Žepić je potvrdio kako je cijeli rad radne grupe bio u suštini gubljenje vremena.

Dnevni list