Inspekcija Grada Mostara zatvorila gradilište Grada Mostara

Raštani nogostup trotoar

Pomalo bizarna situacija dogodila se, ili bolje rečeno, događa se u mostarskom naselju Raštani gdje je gradska inspekcija zatvorila gradilište na kojem je radove izvodio Grad Mostar kao investitor.

Naime, Grad Mostar je koncem prošle godine dobio suglasnost za izgradnju nogostupa u Raštanima, a mještani za hercegovina.info još ranije su tvrdili kako nemaju ishodovane dozvole te nogostupi nisu napravljeni planski, a nekima ometaju i pristup poslovnim subjektima.

Raštani nogostup trotoar

Zatvoreno gradilište

"Na osnovu zahtjeva za inspekcijski nadzor zaprimljenog dana 26. 4. 2024. godine i usmenog poziva od strane podnositelja dana 30. 4. 2024. godine, nadležna inspekcija izvršila je inspekcijski nadzor u predmetu izgradnje nogostupa u naselju Raštani kojom prilikom je utvrđeno da se radovi obavljaju bez odgovarajuće urbanističko-tehničke dokumentacije. Inspekcija je zatvorila gradilište o čemu je na zahtjev sačinila i informaciju", kazali su iz Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara za hercegovina.info.

Što su inspektori zatekli u Raštanima?

"Dana 30. 4. 2024. godine u naselju Raštani zaustavljeno je izvođenje radova na izgradnji zapadnog nogostupa u dužini od cca 1,1 km i širini 1,6m uz lokalnu prometnicu. Investitor nema pribavljeno odobrenje za građenje kojim bi stekao pravo na izvođenje istih pa je slijedeći odredbe Zakona o javnim putevima HNK (Službene novine HNK broj 1/02)  postupajući inspektor za puteve Grada Mostara zapisnički naložio obustavu radova do pribavljanja potrebne građevinske dokumentacije", stoji u inspekcijskom odgovoru.

Raštani nogostup trotoar

Raštani nogostup trotoar

S urbanističkom suglasnosti se ne može graditi

Krajem prošle godine Mostar je dobio urbanističku suglasnost za izvođenje radova, no taj dokument je preduvjet ostalima koji su potrebni. Jedan od pogođenijih građana ovom izgradnjom je Mostarac Goran Čampara koji zbog planiranih radova ne bi mogao pristupiti svom poslovnom objektu.

""Rješenjem br. UPI-07/2-19-3110/23 od 25.10.2023. godine izdana je urbanistička suglasnost za izgradnju nogostupa uz lokalni put Mostar-Raštani na potezu od željezničkog mosta do raskrižja s cestom za Orlac. S obzirom da se predmetni nogostup namjerava graditi ispred mog poslovnog objekta koji je izgrađen na k.č. 88/43 (1430/4) k.o. Raštani i koji posjeduje svu potrebnu dokumentaciju, te je dobio uporabnu dozvolu broj: UPI-07"2-19-8344/23 od 22.09.2023 godine i isti je uknjižen kao poslovni subjekt djelatnosti servis-skladište. Prilaz do mog objekta je s lokalnog puta Mostar - Raštani i isti je iskorišten kao takav 20 i više godina. Uvidom u navedenu urbanističku suglasnot za izgradnju nogostupa vidljivo je da mi je onemogućen nesmetan prilaz do mog poslovnog objekta te je ujedno i jedini objekt koji prema idejnom projektu ne bi imao prilaz s lokalnog puta Mostar - Raštani. Tražim da mi se ucrta prilaz u širini 7 metara koliko mi je potrebno s obzirom na namjenu, računajući od početka moje parcele iz pravca Mostara na način označen u grafičkom prilogu idejnog projekta", kazao je Čampara.

Odjel za urbanizam i gradnju Grada Mostara potom je izdao potvrdu kojom je dopustio da se može izvršiti parcelacija zemljišta u skladu s Prostornim planom Općine Mostara.

"Građevinska parcela je izgrađena - poslovni objekt oblika i površine određenim regulacijskim linijama ima trajan pristup na javnu prometnicu u ukupnoj površini od 600 metara četvornih predstavlja jednu građevnu parcelu i služi za redovnu uporabu istog".

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.