Mostar: Lugonja nastavio graditi na svoju ruku

Stanari ove zgrade tvrde kako je isti nastavio s izgradnjom, a sve zbog ponovnog propusta Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara koji, kako navode stanari, odugovlači s postupkom obnove, odnosno postupkom poništenja građevinske dozvole koju je Lugonja dobio od spomenutog Odjela, a za koju je utvrđeno kako je donesena bez suglasnosti svih stanara.

Ponovni propust

Stanari navode kako je prije dva dana, 16. studenoga, investitor Lugonja s velikim dizalicama i kamionima uzurpirao zelenu površinu ispred spomenute zgrade i izbacivao materijal za nastavak izgradnje, usput devastirajući ono što nije uspio ljetos.
- Krivnja je ponovno na Odjelu za urbanizam i građenje zbog odugovlačenja postupka obnove, odnosno postupka poništenja građevinske dozvole. Naime, Odjel za urbanizam i građenje je dana 6. rujna 2010. godine zaprimio rješenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ-a, kojim im se nalaže da u roku od 15 dana donesu novu na zakonu zasnovanu odluku, razmotre činjenično stanje, da se u postupku sačine službene zabilješke, te uzmu izjave od stanara koji nisu bili upoznati s postupkom. Odjel za urbanizam niti dan-danas nije donio tu novu odluku, iako je prošlo dva i pol mjeseca od tada, što je mimo svih mogućih zakonom dopuštenih rokova, navode stanari.
Dodaju kako je Lugonja ponovno krenuo u izgradnju, iako isti radi u Odjelu za urbanizam i vrlo dobro poznaje procedure, kao što je znao i morao znati da posjeduje nezakonito rješenje za izgradnju koje je ishodovao od svojih kolega, a bez suglasnosti svih suvlasnika.
Ivana Marić, šefica Službe za gospodarstvo u Gradskoj upravi Mostara, inače stanarka navedene zgrade i jedna od najvećih protivnika nadogradnje na mansardi, napominje zašto nije provedena odluka imenovanog Povjerenstva o utvrđivanju zakonitosti-nezakonitosti rada u ovom predmetu.
- Po saznanjima utvrđeno je niz nezakonitosti, a kažnjavanje odgovornih je ostalo mrtvo slovo na papiru, kazala je Marić, dodavši kako je šteta na zgradi svakim danom sve veća i veća pa stanari s razlogom postavljaju pitanje tko će istu snositi.
- Po svim važećim zakonima štetu bi trebao snositi Grad Mostar koji je i izdao dozvolu za građenje, navodi Marić.

Rješenje na zadovoljstvo svih

Načelnica Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara Marina Deronjić je kazala kako je upoznata da je Lugonja nastavio s izgradnjom mansarde, unatoč tome što zahtjev za obnovu postupka koji su podnijeli stanari koji nisu dali suglasnost za izgradnju nije završen.
- To što je dotični nastavio s izgradnjom je suvišno i komentirati. I sam je zaposlenik ovog Odjela i zna kakve su zakonske procedure. Isti je nastavio s izgradnjom na svoju ruku, kazala je Deronjić, dodavši kako Odjel za urbanizam i građenje nastoji riješiti spomenuti postupak obnove na zadovoljstvo svih stranaka uključenih u proces, dodavši kako će isti biti riješen u što skorijem vremenskom razdoblju. Ostaje nepoznato je li Služba za inspekcijske poslove izlazila na teren kako bi obustavila izgradnju, budući da iz ove službe, zbog bajramskih blagdana, nismo mogli dobiti odgovor. Osam stanara zgrade na spomenutoj adresi nije podržalo Zdenka Lugonju te tvrde kako je izgradnjom prekršio propise Zakona o graditeljstvu u HNŽ-u koji nalaže da se ovakva izgradnja ne može provoditi bez potpisa svih vlasnika. Stanari su se tomu otvoreno usprotivili te je naselju Centar 2 prije tri mjeseca započela prava drama, u kojoj je u nekoliko navrata reagirala i policija, koja je smirivala uzavrele strasti. Gradske vlasti su to duže vrijeme samo promatrale, da bi se tek krajem kolovoza aktivirao gradonačelnik Ljubo Bešlić, formirajući povjerenstvo koje je za zadatak imalo hitno ispitati slučaj nadogradnje u Ulici Ante Starčevića. Povjerenstvo je trebalo utvrditi zakonitost u postupku izdavanja odobrenja za nadogradnju. Ukoliko bi se utvrdila nezakonitost postupanja, protiv odgovornih bi se trebale poduzeti odgovarajuće mjere. Odmah potom drama u Centru 2 se smirila, nadogradnja je zaustavljena, a povjerenstvo je krenulo s utvrđivanjem činjenica te je na zahtjev stanara i pokrenuta obnova cijeloga postupka. Stanari očekuju da će se obnovom postupka utvrditi činjenično stanje, te da će doći do poništenja građevinske dozvole čime bi Služba za inspekciju donijela odluku o rušenju objekta.

Piše: Ivana Previšić /dnevni-list.ba