FOTO  BIJELI BRIJEG Potuzakonite dozvole još na snazi, novi urbanisti probili zakonski rok da obnove postupak, sad imaju petodnevni rok

Bijeli Brijeg Urbicid
Hercegovina.info

Upravna inspekcija Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) na zahtjev Građanske inicijative 'STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu' izvršila je inspekcijski nadzor u Odjelu za urbanizam Grada Mostara, a zbog nepostupanja po drugostupanjskom rješenju Ministarstva graditeljstva HNŽ koje je naložilo obnovu postupka izdavanja dozvola na Bijelom Brijegu, a na što se gradski urbanizam oglušuje. 

Postupajuća županijska upravna inspektorica prilikom nadzora je utvrdila da prvostupanjski organ (Grad Mostar) u predmetu obnove postupka izdavanje rješenja nije u zakonskom roku postupio po rješenju Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ kojim je poništen zaključak Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara. 

Temeljem utvrđenog činjeničnog stanja Upravna inspekcija HNŽ/K je dana 1. srpnja 2022. voditelju postupka u Službi za građevinske poslove Grada Mostara naredila da u roku pet dana poduzme upravne radnje i postupi po drugostupanjskom rješenju od 26. travnja prošle godine i u ponovnom postupku donese novi upravni akt.

Građanska inicijativa 'STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu' očekuje da Odjel za urbanizam Grada Mostara nakon višemjesečnog prolongiranja postupi po naredbi Upravne inspekcije i u naloženom - petodnevnom roku provede drugostupanjsko rješenje i ponovi postupak, ili će u portivnom poduzimati druge raspoložive radnje, priopćili su danas medijima iz te inicijative. 

Epilog borbe žitelja Bijelog Brijega je do sada jedna zgrada manje i jedan kat manje, dok će izgrađeno tek doći na red, budući da je u tijeku obnova postupka, odnosno uključenje stanara u postupak izdavanja dozvola, a što je temeljem rješenja drugostupanjskog organa trebalo biti učinjeno u proljeće prošle godine. Dodajmo i da se u ovom predmetu očekuje i skoro podizanje optužnice.