Mostar: Jučer do podne zabilježeno 15 intervencija, temperatura danas prelazi čak 41 stupanj

Uglavnom se radilo o pacijentima koji su dehidrirali zbog neunošenja dovoljne količine tekućine, pacijentima s visokim tlakom i kroničnim bolesnicima kojima ovako visoke temperature kakve Mostar bilježi su nesnošljive i kobne po zdravlje.
Vozila hitne se ne smiruju

- Imamo pune ruke posla, vozila hitne pomoći se ne smiruju. Dolaze nam pacijenti dehidrirani u kolapsu, s tlakovima koji variraju. Upravo nam je došao pacijenti koji je prilikom rada na gradilištu ostao bez svijesti i pao, kazao je glavni liječnik u Hitnoj službi, te dodao kako obično u poslijepodnevnim satima se broj intervencija znatno povećava, zbog čega se boji što će donijeti poslijepodne.
Podsjetimo kako su u prošlom valu vrućine, kada su temperature dosezale više od 40 stupnjeva, hitne imale čak 100 intervencija u tijeku dana. Ove godine je čak pojačan rad dežurnih ekipa, posebice tijekom vikenda, kad je zbog veće frekvencije turista redovito povećan i broj intervencija.
- Očito da se pacijenti ne pridržaju naših svakodnevnih uputa pa se izlažu sunčevim zrakama previše. Ovo ljeto je posebno pogubno za sve one koji borave na ulicama u razdoblju od 10 do 17 sati, kad je UV zračenje najopasnije, zbog čega apeliramo na sve građane da u navedenom razdoblju bez posebne zaštite ne izlaze iz svojih domova, istaknuo je dežurni liječnik u Hitnoj službi.

Iznimno vruće

S obzirom da živa na termometrima ponovno ide uzlaznom putanjom, što najbolje pokazuje podatak da je jučer u Mostaru izmjeren 41 stupanj, a danas se očekuje još veća temperatura, potrebno je da bih spriječili zdravstvene tegoba preventivno djelovati.
Prema riječima Željka Majstorovića, klimatologa u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, i danas će u Hercegovini biti iznimno vruće s temperaturom višom od 41 stupanj.
Iako se, prema najavama iz FHMZ-a, od srijede mogu očekivati nešto niže temperature, većeg zahladnjenja neće biti.
- Postoji minimalna mogućnost lokalnog pljuska sredinom mjeseca, no ništa značajno što bi donijelo veće zahladnjenje. U biti, i dalje dosta toplo. Većina oborina u Hercegovini očekuje se tek u zadnjoj dekadi mjeseca, kazao je Majstorović.

Dnevni list