Mostar: Izložba rukopisa Safvet-bega Bašagića "Srce u rukama"

Ova vrijedna kolekcija, koja je pod zaštitom UNESCO-a, javnosti je, zahvaljujući kolekcionaru Srećku Mustagrudiću, večeras je predstavljena na velikoj izložbi "Srce u rukama" u Mostaru, a zajednički su je organizirali sveučilišna knjižnica u Bratislavi, Veleposlanstvo Republike Slovačke u BiH, Društvo pisaca BiH te Mustargurdić. Izložba je otvorena u rodnoj Mustagrudićevoj kući, koja je sada obnovljena i u kojoj ovaj kolekcionar, inače nećak poznatog mostarskog slikara Mustafe Ice Voljevice, koji živi u Bratislavi, večerašnjom izložbom otvorio i umjetničku galeriju "MM". Izložbu "Srce u rukama" je otvorio veleposlanik Slovačke Republike u BiH Miroslav Mojžita, a u programu su sudjelovati dr. Amir Ljubović, Josip Muselimović (Društvo pisaca BiH), Pavol Demeš (GMF SAD-a). 

Bogato djelo

Naziv izložbe je "Srce u rukama" nastao je po izreci arapskog mudraca Mahmuda Iskandarija "Knjige su srce u rukama ljudi". Safvet-beg Bašagić simbolizira islamsku kulturu ove države koja je cvjetala do 15. stoljeća. Studirao je orijentalistiku na Sveučilištu u Beču i postao doktorom znanosti. Nakon povratka u domovinu imenovan je za profesora na katedri orijentalnih jezika Sveučilišta u Zagrebu. Radio je kao direktor Zemaljskog muzeja u Sarajevu s kojeg je i otišao u mirovinu. Bio je angažiran i politički, a njegovo izuzetno djelo sadržava povijesne studije, kazališne igre, poeziju, publicistiku i prijevode s orijentalnih jezika. Obiteljsku knjižnicu je naslijedio od svojeg oca, Ibrahim-bega Bašagića, a zbirku je dalje proširivao skupljanjem dokumenata po cijelom Balkanu. Svoju je knjižnicu 1924. prodao sveučilišnoj knjižnici u Bratislavi uz obrazloženje da je "želi prenijeti na sigurno mjesto", a UNESCO ju je 1997. upisao na listu izuzetnih vrijednosti svjetskog kulturnog naslijeđa. Izložba kakva će biti predstavljena u Mostaru još nigdje nije bila postavljena - u tehnički vrlo skučenoj formi prvo je bila postavljena u Beču, nakon toga u UNESCO-ovoj zgradi u Parizu gdje ju je otvorio direktor UNESCO-a za kulturu, obrazovanje i znanost te u Ankari.
"No, te izložbe su sadržavale samo deset službenih panela zbirke čiji su originali u pohrani knjižnice u Bratislavi, no ova izložba u Mostaru je dopunjena. Nije mi cilj bio napraviti izložbu - cilj mi je bio da nakon 86 godina preko ove izložbe vratim Bašagića u svoju zemlju", govori nam Mustagrudić, detaljno objašnjavajući svako djelo na zidu, jer su svi oni dio njegove privatne, godinama prikupljane kolekcije. Želio je, kaže, da o Safvet-begu Bešagiću raspravljaju oni koji su najpozvaniji - njegovi kolege pisci, a ne netko drugi.

Život na Orijentu

Mustagrudić je prije dvije godine svoju kolekciju numizmatike pokazao na izložbi "Povijest na dlanu" kojom je bilo otvoreno "Mostarsko proljeće". Osim deset panela na kojima je prikazana cijela zbirka, Mustagrudić je izdvojio i citate iz Kurana i Biblije na arapskom jeziku, djela s islamskom tematikom iz njegove zbirke te 20-ak ulja na platnu također iz njegove privatne kolekcije s temom života na Orijentu, a među njima je i šest mostarskih autora, umjetnici iz regije, kao i portreti na ulju Safvet-beg Bešagića. Tu je i kopija slike Františeka Čermaka, kao i dvije slike Mostara iz 1930-ih, velikog češkog slikara Ladislava Kube. Na izložbi su i dvije slike Mustafe Ice Voljevice.

Tekst: dnevni-list Foto: hercegovina.info