Mostar: aneurizme (više) nisu bauk

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar uspješno su obavljene operacije aneurizmi, silazne torakalne i abdominalne aorte kod četiri pacijenta. Riječ je o novim metodama operiranja kojima se izbjegavaju veliki abdomenalni kirurški zahvati.

Liječnički tim koji je obavio sve četiri operacije, predvodio je ugledni splitski liječnik s mostarskom adresom dr. Josip Mašković.

– Riječ je o multidisciplinarnom pristupu u liječenju jedne vrlo složene anomalije kod čovjeka, a koja zahtijeva kombinaciju radiologije, vaskularne kirurgije i anestezije – kazao je dr. Ante Kvesić, ravnatelj SKB-a Mostar, dodajući kako je dr. Mašković liječnik koji je među prvima u splitskoj bolnici obavio te operacije.

– Mostar je prvo središte u BiH u kojemu je uveden ovakav vid operiranja aneurizmi, no ovaj rad zahtijeva ugradnju aparatića “stent graft” čija je cijena oko osam tisuća eura – istaknuo je dr. Mašković, naglašavajući da se nakon ove operacije pacijenti već sutradan podižu iz kreveta i vrlo brzo se oporavljaju.

- Razlika između operativnog kirurškog zahvata i nove metode liječenja jest ta što se kod kirurškog zahvata pacijentu trebaju otvoriti cijela trbušna i prsna šupljina, dok se kod ugrađivanja “stent grafta” pravi mali otvor i zahvat traje maksimalno dva sata, a pacijent se vrlo brzo oporavlja – rekao je dr. Mašković.

Sva četiri operirana pacijenta, a riječ je o muškarcima između 55 i 70 godina, dobro se oporavljaju.

slobodna dalmacija