FOTO  Marija Musa: Hrvatski jezik nema nema svoje pravo mjesto u javnoj komunikaciji

Mostar, dr. sc. Marija Musa
Ova knjiga, kako je istakala autorica, nastala je iz potrebe za ispitivanjem položaj hrvatskog jezika u administrativno-funkcionalnom i publicističkom stilu.

- Javna komunikacija poseban je društveni fenomen, to je medij koji očituje položaj nekog standardnog jezika u društvu, te sam u sferi javne komunikacije odlučila istražiti položaj hrvatskog jezika u tom dugom razdoblju u administrativnom i novinarsko-publicističkom stilu - rekla je profesorica Marija Musa.

Dodala je kako je na planu novinarsko-publicističkog stila istražila, obradila i opisala jezik dnevnih novina poput Oslobođenja, Slobode i Dnevnog lista te nekoliko vjerskih godišnjaka, dok je na planu administrativnog stila istražila, obradila i opisala jezik službenih listova različitih razina vlasti. Posebnu pozornost autorica je posvetila jeziku elekroničkih medija javnih radio-televizijskih servisa Federacije BiH.


- Na osnovu tih istraživanja mogu reći kako hrvatski jezik kao jedan od tri službena jezika u Bosni i Hercegovini nema svoje pravo mjesto u javnoj komunikaciji, odnosno nije zastupljen u onom smislu u kojem bi jedan standardni jezik jednog konstitutivnog naroda trebao biti zastupljen - kazala je Musa

Uz autoricu knjigu su predstavili dr. sc. Mario Grčević, izv. prof., Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Katica Krešić, izv. prof., Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Slaven Pehar, dipl. ing., Školska naklada Mostar, a organizatori su Sveučilište u Mostaru, Filozofski fakultet i Školska naklada d.o.o., Mostar.

Petra Jakir