Ljubo Bešlić se neće kandidirati za još jedan mandat

Između ostalog, Bešlić je za Start izjavio da “nije zainteresiran za još jedan mandat gradonačelnika jer se već umorio od tog posla”.

Nakon toga uslijedili su komentari građana Mostara koji se s pravom pitaju: “Što je to Bešlić uradio za vrijeme drugog mandata pa se uspio umoriti?” Odgovor je jako malo ili gotovo ništa.

Za sve mu netko drugi kriv

To se ne bi moglo reći za prvi njegov mandat (2004. - 2008.) u kojem je, doista, nešto i radio: slikao se ljudima, potpisivao ugovore, otvarao mostove, zgrade, ulice, lobirao po zemlji i svijetu, sređivao kredite, razgovarao s investitorima, primao i otpremao inozemna izaslanstva...Takve stvari izostale su u drugom mandatu, koji je obilježio nerad. Ništa vrijedno spomena nije napravio. Ono što je najavio ne samo da nije napravio, nego u dosta stvari nije čak ni započeo.

Istina, njegov drugi mandat su obilježili i brojni problemi, prije svega kriza oko izbora gradonačelnika koja je trajala punih četrnaest mjeseci. No, to svakako nije pravdanje za preostalih 18 mjeseci u kojima se nije isticao ni po čemu. Nijedan gradski problem nije uspio riješiti.

Mostar je danas prljav i prezadužen grad, s proračunom koji “pojede” preglomazna administracija, s paralelnim institucijama i neprofitnim javnim poduzećima. Izgradnja je davno zapela, a investicija sve manje. Porušene zgrade se više i ne obnavljaju. Dvorana najavljena za 2012. neće u dogledno vrijeme biti završena.

O turistima i plaćanju turističkih taksi da i ne govorimo. Baš kao i o kulturi i sportu, čije su institucije pred gašenjem. Pojedini činovnici gradske administracije, preciznije rečeno šefovi službi, bahato se ponašaju i provode svakakve “mutne radnje”, zbog čega je cijela Gradska uprava na lošem glasu. Sve te stvari Bešlić vrlo dobro zna, međutim, nikada se nije “obračunao” s njima, kaznio ih i stavio situaciju pod kontrolu.

Isto tako, nije čak ni pokušao riješiti neke od brojnih gradskih problema, i za svaki od njih mu je kriv netko drugi.

Mediji su mu krivi općenito za stanje u gradu i od Mostara prave grad slučaj. Županija i županijski zakon o legalizaciji su krivci za bespravnu izgradnju. Strana veleposlanstva i federalna vlast su odgovorni što nije dovršeno Partizansko groblje, a padanje kiše, za plavljenje gradskih ulica...

Unutarstranačke kritike

Moramo priznati da je Bešlić za dosta stvari u pravu, ali činjenica je da u posljednje vrijeme ništa ne radi kako bi barem pokušao nešto promijeniti. To su primijetili i u njegovoj matičnoj stranci, HDZ-u, odakle je u posljednjih godinu dana doživio više kritika. Čak i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ga je, prema našim informacijama dobivenim iz te stranke, u više navrata, kritizirao za potpuni nerad. Stanje se promijenilo nabolje tek u 'izbornoj noći' 3. listopada prošle godine, kada su se, navodno, pomirili.

Najveći kritičar Bešlića i njegova obnašanja funkcije je Rade Bošnjak, dopredsjednik HDZ-a. Bošnjak je tijekom prošle godine na sastancima otvoreno verbalno napadao Bešlića za stanje u gradu i optuživao ga da ništa ne radi. I dan-danas situacija između njih dvojice, kako doznajemo, nije bajna, a razlog je taj što se Bešlić nimalo nije promijenio. Čak su stvari postale ozbiljnije, jer se gradonačelnik još više udaljio od građana i Grada Mostara pa je postao bliži Zagrebu i Zagrepčanima, budući da se više i češće može vidjeti u društvu gradonačelnika Milana Bandića nego po Mostaru.

Tako se već uvelike spekulira da Bešlić priprema Bandiću teren za iduće parlamentarne izbore u Hrvatskoj. Bandić velike ambicije polaže u 11. izbornu jedinicu te se nada da će dobiti bar jedan mandat. Potporu u tomu očekuje upravo od Ljube Bešlića. Samo je pitanje kako će to 'probaviti' u Bešlićevoj stranci, budući da će HDZ, naravno, podržavati svoju sestrinsku stranku iz Hrvatske.

'Završimo započeto', neispunjena obećanja Ljube Bešlića

Pripremajući se za posljednje lokalne izbore 2008., u predizbornom vremenu Bešlić je pod sloganom 'Završimo započeto' najavljivao da će, ako ga ponovno izaberu za gradonačelnika Mostara, dovršiti neke projekte koji su od krucijalnog značaja.

U svom sloganu 'Završimo započeto' bombastično je najavljivao dovršetak sportske dvorane, izgradnju vijećnice, produžetak Avenije s mostom Sutina - izlaz prema Sarajevu, južnu zaobilaznicu, kop Vihovići, produžetak 4 trake od Gimnazije do vrha Avenije, proširenje odlagališta Uborak, kanalizacijski sustav s pročistačem otpadnih voda. Nadalje je obećavao i stanove za mlade bračne parove i branitelje, stručnjake i socijalno ugrožene, izgradnju poslovne zone i tehnološke projekte za zapošljavanje mladih. Od svih najavljenih projekata, ne samo da se ne zna kad će biti dovršeni, nego se kod nekih početak njihove realizacije čak i ne nazire.

PLUSOVI
- Rješava se prekobrojnih
- Uvodi red u parkiranje
- Usvojeno šest regulacijskih planova

MINUSI
- Izgubio potporu
- Udaljio se od građana
- Nije ispunio skoro nijedno obećanje
- Nema autoritet u Gradskoj upravi

Izvor: Dnevni list